torsdag, juni 21, 2007

Vi får inte läsa EU-fördraget innan beslut – slag i ansiktet

Det nya fördraget som ska förhandlas på EU:s toppmöte vid midsommar ger riksdagen bekymmer. De får nämligen inte läsa det. Enligt nyhetsnotisen är det möjligt att inte ens riksdagens EU-nämnd informeras om textens innehåll då nämnden möts i dag, den 20 juni. Det är i riksdagens EU-nämnd som den parlamentariska kontrollen över regeringens EU-politik ska utövas. Fördraget, eller konstitutionen, är EU:s grundlag. Den styr politiken i vårt land på avgörande områden. Förhandlingen på toppmötet vid midsommar ska avgöra hela fördragets framtid. Den nya EU-konstitutionen, som redan har avvisats av väljarna i Nederländerna och Frankrike, ska återupplivas. Innehållet, som vi inte får läsa, lär bygga helt på den avvisade konstitutionen.

Det handlar inte om småpotatis. Där ingår att EU ska bli en militär allians med gemensamt försvar. Överstatligheten ska öka kraftigt med mer makt till EU:s centrala institutioner på de nationella demokratiernas bekostnad. Den ekonomiska politiken och den gemensamma valutans regler läggs åter fast, och i konstitutionen ges Sverige ingen rätt att avstå från EMU trots att vi har tackat nej till euron i en folkomröstning. I texten klargörs att EU-rätten alltid står över nationell rätt, även våra grundlagar. Listan över avgörande förändringar är lång. Men inte ens riksdagens ledamöter får läsa texten. Denna gång lär EU:s ledare lova varandra att det inte ska bli några folkomröstningar om förslaget. Nu ska konstitutionen antas snabbt och lätt i de nationella parlamenten utan att några trilskande väljare ska höras. Om EU struntar i att väljarna redan har sagt nej till konstitutionen och återkommer med samma förslag utan att fråga väljarna igen är unionen riktigt illa ute. Det är ett slag i ansiktet på de medborgare som man i högtidstalen säger att man företräder. Det är ett grundskott mot hela tanken på ett demokratiskt samarbete med folkligt förtroende.

De spelar ett högt spel. Det märkliga är att vår riksdag spelar med. De flesta där verkar vara beredda att svälja vad som än kommer och det oavsett om de har fått läsa texten i förväg eller ej. Är det bara jag som får en iskall klump i magen? Vi behöver ingen folkomröstning kommer Reinfeldt och Sahlin att ropa i kör. Vi har ju riksdagen som utövar den demokratiska kontrollen kommer de att säga. Jaså, har vi?

Jonas Sjöstedt f d EU-parlamentariker (v)
Debattartikel i aftonbladet 070620

Inga kommentarer: