onsdag, juli 04, 2007

Inför Helsingborg IF- Hammarby IF












HELSINGBORG IF- HAMMARBY IF, OLYMPIA KL 20.00


I kväll är det dags för ytterligare en allsvensk match för Hammarby då man ställs mot Helsingborg på Olympia. En på pappret svår match, men Helsingborg är säsongens stora besvikelser i årets allsvenska. Man ligger på 10 plats efter 11 matcher med 14 poäng. Hammarby däremot är i bra form och har fyra raka segrar i bagaget när man åker iväg så det är med stor självförtroende Bajen ta sig an Helsingborg.

I målet gör Erland Hellström allsvensk debut. Att ersätta Richard Kingson blir inte lätt men jag tror och hoppas att Hellström antar denna utmaning och gör en bra match mellan stolparna. Jag vill önska honom lycka till i matchen.

Annars är det inga förändringar jämfört med segermatchen mot IFK Göteborg. Backlinjen som gjorde en bra match är intakt med Emil och David Johansson på kanterna och de hårda mittbackarna Christian Traoré och kapten Suleyman Sleyman. Det är viktigt att de fortsätter att spela distinkt och utan att dutta med bollarna som man gjort de senaste matcherna. Fortsätta att fånga in motståndarnas anfallsförsök och ha säkra passningsvägar ut ur situationerna. Det är otroligt viktigt att målvakt och backlinje känner förtroende för varandra och ännu viktigare nu när Hellström gör sin första allsvenska match.

Mittfältarna levererade i senaste allsvenska matchen precis som vanligt. Alla tre målen gjordes av mittfältarna Sebastian Eguren, Louay Chanko och Erkan Zengin. Med fart och energi rev man upp djupa sår i Göteborgs försvarsspel och det kommer även Helsingborgarna att känna av. Glädjande är också att den fjärde mittfältaren Harris Laitinen också blir bättre och bättre för varje match. Han gjorde mål i Intertoto cupen i lördags mot Klaksvik och jag hoppas på att den första allsvenska målet för Laitinen kommer snart.

I anfallet är fortfarande Charlie Davies borta i Venezuela och spelar Copa America med sitt USA. Petter Andersson har lite små skavanker och det är inte 100 % säkert att han är med mot Helsingborg. Annars gjorde Andersson en mycket bra första halvlek mot IFK Göteborg men fick utgå pga. skada i halvtid. Kan inte Andersson spela tar troligen Heidar Geir Juliusson plats på topp i startelvan bredvid Paulinho. Anfallet är väl den lagdel som just nu är den sämsta. Man har svårt att sätta dit chanserna. Men jag tror att detta är tillfälligt och att det kommer lossna inom den närmsta tiden.

Helsingborg är som jag skrev innan seriens stora besvikelse. Jag hade tippat de som seriesegrare efter allsvenskans slut men de ligger på 10 plats med 14 poäng. Som inte det vore nog så åkte man i veckan ur Svenska cupen mot Superettan laget Landskrona då man förlorade hemma med 1-2. Men man har fått in Christoffer Andersson på vänsterbacken som gör sin allsvenska debut mot Hammarby och kan som en frisk fläkt höja skåningarna i serien. Man har Gustav Andersson skadad och mittfältaren Andreas Dahl är ett frågetecken inför matchen. Största profilen i Helsingborg och kanske i hela allsvenskan är Henrik Larsson. Men han har haft det tungt i den röda HIF tröjan. Två mål har det bara blivit under serien men givetvis måste Bajenspelarna ha ögonen på honom. Anfallaren Razak Omotoyossi har gjort flest mål för HIF, fyra stycken så det gäller att inte låta honom ta för sig.


Hammarby är inne i en period med massor av matcher i både allsvenskan och Intertoto . Det kan vara svårt att fokusera sig på varje match även om det är nödvändigt. Matchen mot Helsingborg kommer att bli en jämn historia där båda lagen går in för seger. Hoppas att Bajen kan fokusera på uppgiften och förlänga den positiva trenden man har. Tränare Tony Gustavsson har verkligen fått en bra harmoni i truppen som bådar gott. Hoppas också att målvakten Erland Hellström kommer in i det allsvenska matchandet på en gång. Han kommer nog att få göra i kväll så det gäller att alla hjälps åt i försvaret. Jag tror att Hammarby vinner en tätt och jämn match med 3-2. När det gäller målskyttet så tippar jag att Paulinho sätter två mål och Eguren gör ett. Nu kör vi mot ytterligare en skön seger.

Inga kommentarer: