torsdag, juli 26, 2007

Tour de France

Följer just nu den 17 etappen av Tour de France på Eurosport. En cykeltävling som tyvärr i år liksom tidigare år kantats av dopingskandaler. Cykel är en spännande sport att följa och har man så kunniga och intressanta kommentatorer som Roberto Vacchi och hans bisittare Anders Adamson (som för övrigt fyller 50 år i dag, Grattis Anders) så är det en fröjd att titta och följa när det regnar ute. Dessutom får man en fin bild av hur det ser ut i Frankrike tack vare helikopterbilderna som kablas ut till oss i TV-soffan.

Jag tycker väldigt synd om dessa två cykeltokiga personer Vacchi och Adamson som älskar sin sport av hela sitt hjärta som gång på gång får diskutera detta dopingelände som idioter sysslar med. De hade hellre velat prata om själva cykelsporten än detta. Att förstöra för sig själv är väl en sak men inser dem inte att de förstör för så många andra. Hela Cykelsporten dras med i skiten, alla som jobbar runt omkring den och självklart alla andra cyklister som faktiskt är rena. För vad man än tror så är självklart inte alla cyklister dopade.

Men att som vissa nu säger att man ska förbjuda som t ex. nu cykling i några för att rensa upp löser ingenting. Var ska man dra den gränsen? Ska förbudet bara gälla proffscyklisterna eller ska man dra gränsen vid vanliga amatörcykliseter. Ska ungdomslagen få tillåtelse att tävla och hur blir det med de kvinnliga cyklisterna? Som ni förstår så funkar det inte med förbud. Nej det krävs andra åtgärder för att lösa dopningsproblematiken. Det positiva med detta är trots allt att fuskarna åker fast och att dopingarbetet går framåt. Detta uppmärksammas på alla sätt och man får väl hoppas att det blir svårare att dopa sig framöver. Men även fuskarna utvecklar sina sofistikerade metoder så det kommer väl bli en evig kamp mellan dessa inriktningar. Men man måste redan från ungdomsåren informera om vad doping innebär och vad man kan råka ut för om man håller på med detta. För doping är ett missbruk av preparat och som på sikt innebär att man får stora hälsofarliga problem.

Alla vill ha en ren idrott fritt från fusk, fiffel och mygel och vi ska sträva efter det. Men vi ska komma i håg att så länge det finns så mycket pengar inblandade i idrottens värld kommer det alltid att finnas idioter som kommer försöka fuska sig till framgång och rikedom. Men de kommer alltid att vara jagade och förföljda och är risken att bli fast och därmed utskämd för en hel värld verkligen värt detta? De spelar verkligen rysk roulette med sig själva och även andra ,det tycker jag är idiotiskt och väldigt tragiskt att man inte har en minsta tanke på vilka konsekvenser detta medför för många inblandade aktörer. Man kan tycka att de som håller på med doping inte älskar den idrott de själva utövar.

Inga kommentarer: