fredag, juli 06, 2007

Tusentals statliga jobb hotas

Vänsterpartiet presenterar den tredje Juli en rapport som visar att tusentals statliga jobb hotas. Anledningen är att regeringen 2008 föreslår den lägsta uppräkningen av myndigheternas anslag som gjorts under de 15 år som nuvarande system använts. Anslagen är avsevärt lägre än löneökningarna, vilket tvingar myndigheterna att skära ner.

- Det här är en kalldusch för de statsanställda, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för vänsterpartiet. Regeringen driver en medveten politik för att minska den offentliga sektorn, konsekvensen blir sämre service till medborgarna och fler arbetslösa, säger Ulla Andersson.

Riksdagens Utredningstjänst har räknat ut att de minskade anslagen motsvarar 4 684 anställda i statliga myndigheter, vid en normal löneökningstakt.
Vänsterpartiet har uppmärksammat regeringen på konsekvenserna, men de ansvariga ministrarna är kallsinniga. Regeringen har meddelat att den inte tänker kompensera myndigheterna.

- Det är tveksamt om regeringen sparar några pengar genom att skära ner anslagen till myndigheterna. I många fall blir det en omfördelning inom statsbudgeten. Kostnaderna flyttas från ett konto till ett annat. Från anslagen till myndigheter till utbetalning av mer arbetslöshetsersättning, och kanske ökade kostnader för sjukskrivning till dem som blir kvar, säger Ulla Andersson.

1 kommentar:

Mats sa...

Det är redan problem nog med pisslöner inom det statliga.
Egen erfarenhet ifrån Apoteket som är den sämsta arbetsgivare jag haft. För att inte tala om den usla lönen.