måndag, augusti 13, 2007

Djurgården IF- Hammarby IF 1-0

Hammarby förlorade en mycket bra derby match som hade allt utom en Hammarby seger. Ett inte fullsatt men däremot ett kokande Råsunda välkomnade de båda lagens spelare in på planen och matchen startade i ett ursinnigt tempo och redan i matchens första minut hade Paulinho ett jätteläge framför Pa Dembo Tourray och med ett öppet mål är det otroligt att han inte gjorde 1-0. Bollen touchade stolpen och ut. Hammarby fortsatte att spela bra med ett härligt passningspel och med bra energi och omställningar. Men det ville inte sig i de avgörande lägena. Tempot fortsatte vara högt under första halvlek och tacklingarna blev hårdare. Djurgårdarna och speciellt Aki Rihiilathi gick hårt åt Sebastian Eguren som blev hårt tagen. Han fick armbågar i ansiktet, han blev trampad på fingrarna och blev fälld. Det gjorde att Eguren inte kom in i matchen som han önskat. Hammarby spelarna vägde för lätt i närkamperna. Men i teknik och fart var Bajen bättre. Men Djurgårdarna kom efterhand mer och mer in i matchen och med sin tyngd fick man tryck mot Hammarby försvaret. Mikael Dahlberg hade ett jätteläget, fri framför Benny Lekström skjuter han men Lekström gör en fin benparad. Halvleken ut så är det en hård kamp där ute på plan och det är precis dit Djurgårdarna vill ha matchen. Men Hammarby redde ut anstormningen utan några större bekymmer och därför stod det 0-0 i paus

Andra halvlekenen fortsatte kampen och det var så att man var svettig bara av att titta på spelet. Det hårda spelet stod Djurgården för och det är otroligt att inte Mattias Jonsson får ett rött kort i den 57 minuten då han överfaller José Monteiro men domaren valde bara att varna Jonsson. Samme Jonsson som i den 60 min fångade upp en boll innan den passerat kortlinjen, passade till Mikael Dahlberg som fick en tå vid första stolpen och slog den i mål. Tyvärr var det Christian Traoré som kom några hundradelar på mellis i den situationen. Lekström hann inte reagera men jag tycker inte han ska lastas för målet. Om Djurgården fått matchen ditt man vill innan med sitt hårda spel så var det definitivt fallet så nu. Med en 1-0 ledning så kunde man spela defensivt och det var det man gjorde på ett bra sätt. Hammarby försökte verkligen. Laitinen hade ett skott i mitten av halvleken som touchade en Djurgårdare och sen i ribban och ut. Men annars var det en kompakt Djurgårdsmur som Hammarbyarna hade svårt att tränga igenom. Bajens kvitteringsjakt gav Blåränderna möjlighet att kontra och det gjorde de några gånger med en viss farlighet ibland.

Tränare Tony Gustavsson tvingades byta ut Sebastian Eguren redan efter 52 minuter pga vadproblem. In kom Charlie Davis som inte gjorde någon bra insats. Han kom inte alls rätt in i matchen men fick dock sitt läge i den 70 minuten då han dribblade bort några Djurgårdare och fick skottläge men skottet räddades av Pa Dembo Tourray. Vidare gjorde Tony vad han kunde med bytena. Han bytte ut backen Gunnar Thor Gunnarsson mot den offensive mittfältaren Sebastian Castro-Tello i den 77 minuten och i slutminuten byter han ut den utmärkte mittfältaren Haris Laitinen mot anfallaren Alagie Sosseh. Det var offensivt tänkande i slutet. Därför fick djurgården några farliga kontringslägen i slutet och det höll på att bli ett avgörande i den 84 minuten då Patrick Amoah fälls i straffområdet och domaren Stefan Johannesson blåser straff. Inte mycket att säga om den straffen, den var ganska klar. Fram stiger Daniel Sjölund men straffen blir tam och Benny Lekström kan säkert klistra bollen. Efter det får Hammarby blodad tand och försöker skapa ett tryck mot det kompakta Djurgårdsförsvaret. Det lyckas inte riktigt men ändå får Hammarby ett sista läge då man får en frispark strax utanför straffområdet. Louay Chanko tar den och den tar på en spelare i straffområdet och sen i utsidan av stolpen. Jag trodde det var mål när jag såg situationen men de berömda marginalerna var inte med oss denna kväll. Det blir en tung derbyförlust för mitt kära Bajen.

Hammarby var helt klart värda minst en pinne i kväll. Bajen var det spelskickligare laget och borde ha gjort mål på någon av sina klara målchanser. Men det ville sig inte i avslutningarna och Djurgårdens tyngd avgjorde. Inte så att Hammarby vek ner sig på något sätt, men Djurgårdens spelstil är fysisk och där kom vi till korta. De flesta spelare i Hammarby förtjänar ett bra betyg. Men jag vill ändå en än gång framhålla Haris Laitinen. Vilken bra match han gör. Med en otrolig vilja och teknik spelar han sig fram till bra lägen för antingen sig själv eller andra. Louay Chanko likaså. Han är överallt på en gång och är ju ytterst nära att ge Hammarby en kvittering på slutet. Backarna gör en bra insats i matchen förutom vid Djurgårdens ledningsmål då man kom på mellanhand. Louay Chanko gör sin vana trogen en bra arbetsinsats. Sebastian Eguren kom tyvärr inte in i matchen då han blev hårt tagen av blåränderna. Uppenbart var det en del av taktiken som de hade för att få bort Uruguayan från matchen

Men nu har vi inte tid att gråta alltför länge för denna förlust utan nu måste man ladda om batterierna snabbt för redan på torsdag är det dags för match igen. Då är det UEFA-cup kval på Råsunda mot norska Fredrikstad och då gäller det att vara på tårna igen