fredag, augusti 31, 2007

Fredrikstad FK- Hammarby IF 1-1

Hammarby fick 1-1 borta mot Fredrikstad i kvalet till UEFA-cupen och eftersom Hammarby hade 2-1 från första matchen i Stockholm så innebär det att Hammarby är vidare till UEFA-cupens första omgång. Efter en riktig dramatisk match som hade allt så drog alltså Bajen det längsta strået.

Som väntat var det norrmännen som startade bäst och Hammarby fick inrikta sig på försvar och satsa på kontringar. Men med ett stor kämpa anda och lite tur så höll man bollen borta från påhälsning. Backlinjen som bestod av David Johansson, José Monteiro, Suleyman Sleyman och Gunnar Thor Gunnarsson fick att göra större delen av matchen. Fredrikstad förde matchen men skapade inte några direkta farligheter förutom några skottlägen som förtjänstfullt täcktes undan av Hammarbyare. Men Bajen kom sakta men säkert in i matchen och skapade några halvchanser. Erkan var snabb i sin omställning från försvar till anfall och skapade vissa bekymmer för Fredrikstads backlinje. Tyvärr var avslutningarna inte av hög kvalité. I slutet av halvleken har Fredrikstad ett jätteläge när deras två anfallare skapar så när ett friläge men missförstår varandra i sista ögonblicket. Det sista som händer i halvleken är att Castro-Tello och Paulinho drar upp en kontring, men Paulinho missar helt när han ska slå inlägget.

I paus byter Heidar Juliuson mot Sebastian Eguren. Andra halvlek börjar Hammarby bättre än man slutade första halvlek, man vårdar bollen mellan lagdelarna och spelar lugnt och säkert. Matchbilden var likadant som i första med mycket boll för hemmalaget men Bajen håller norrmännen borta från målet. I den 64 minuten kontrar Hammarby och skapar ett vasst läge när Petter Andersson friställer Zengin som löper in från höger, men han klarar inte av att rulla bollen förbi målvakten Shaaban som får ut en fot och räddar. De blev mer och mer nervöst ju längre halvleken gick. Det räcker ju bara med ett mål för Fredrikstad för att de ska gå vidare och norrmännen trycker på mer och mer. Man matar in massor av inlägg som dock Hammarby rensar undan. I den 71 minuten får Fredrikstads Gardar Johansson ett jätteläge när han fintar sig in i straffområdet och så när får iväg skottet men Gunnar Gunnarsson får precis undan bollen i sista sekunden. Trycket mot Hammarby målet hårdnar ju längre matchen lider mot sitt slut men i den 76 minuten får Hammarby en frispark som när resulterar i mål. Petter Andersson får iväg ett tung skott som Fredrikstads målvakt Rami Shaaban får problem med men bollen når inte över mållinjen.

Med ungefär 10 minuter kvar får Benny Lekström en smäll av Fredrikstads Öyvind Hoås. Efter några minuters behandling är Lekström uppe men haltar tydligt. Hammarby passar på att göra ett byte när Joakim Jensen kommer in istället för Castro- Tello. Slutminuterna blir dramatiska för i den 85 min får Fredrikstad en frispark. Det blev en frisparks variant där Bajen väntar sig inlägg. Bollen rullas ut till Björköy som prickskjuter vid Bennys ena stolpe. 1-0 till hemmalaget med fem minuter kvar av matchen och vid detta läge är Fredrikstad vidare. Hammarby flyttar fram laget och försöker kvittera men minuterna rinner iväg och det närmar sig slutet. Då händer det. David Johansson slår ett inlägg i den 90 minuten som tar på en Fredrikstads spelares hand i straffområdet. Domaren dömer straff för Hammarby. Fram stiger Sebastian Eguren och slår straffen säkert i mål och i det läget är det Hammarby som är vidare. Dock skulle hemmalaget få en jättechans till att göra 2-1 och förlängingsläge men Öyvind Hoås som fick öppet mål mitt i straffområdet men lyckades skjuta utanför. Sekunderna efter kommer den befriande slutsignalen och Hammarby är vidare i cupen med sammanlagt 3-2.

Starkt av Hammarby att reda ut detta. Man spelade med hjärta och även om de ibland såg stressigt ut så hade man ändå bra koll på händelseutvecklingen. Starkt sen att resa sig på nio efter Fredrikstads sena ledningsmål. Man visar på moral och en stolthet för laget och klubbmärket. Detta är en stor framgång för klubben att kvala in till UEFA-cupen. Svenska lag är inte så representerade i denna turnering på senare år. Men i år har vi hela fem lag med i UEFA-cupen. Förutom Hammarby så är även, AIK, Helsingborg, Häcken och Elfsborg med i dagens lottning. Nu får vi se vilka som Hammarby får möta i det fortsatta europeiska cupäventyret. Detta är helt underbart och nu är man så stolt över lagets framgångar och insats.