måndag, augusti 20, 2007

Hammarby IF- Halmstad BK 0-1

Hammarby inkasserade sin tredje raka förlust i allsvenskan i gårkväll då Halmstad vann på Söderstadion med matchens enda mål. Det hjälpte inte att hemmalaget kämpade under matchen då Hammarby såg väldigt tröttkörda ut och det hårda matchandet tog ut sin rätt.

Halmstad började bäst och skapar några halvchanser så här i början av matchen. Den farligaste blev efter ca sju minuter då Hammarby misslyckades med en offsidefälla och ställde några Halmstadspelare helt rena och där Andreas Johansson får öppet mål men missar från bara någon meter. Men efter en darrig inledning av matchen så kommer Hammarby in i matchen och den som höll i taktpinnen var Erkan Zengin. Jag har tidigare varit lite kritisk till Zengin men i går så blommade han ut och visade upp hela sitt register. Han ensam upphöll Halmstads försvar som hade fullt upp med att hålla reda på Zengins kreativa spel. Han skapade Hammarby första rejäla chans då han snurrade med Halmstadbackarna och serverade Charlie Davis ett fint inlägg som amerikanen dock direktskarvade tätt över. En bit in i första halvlek skapar Halmstad sin absolut farligaste chans då bollen studsar över två bajen backar och ställde Dusan Djuric helt fri med Benny Lekström som rusar ut fint på bollen och slår undan den i absolut sista sekunden. Vaket agerande av målvakten Lekström och lite sämre av Hammarbys backlinje. Men efter halva första halvlek tar Hammarby över matchen nästan helt och skapar ett par farliga lägen. Ofta är det Zengin som står bakom anfallen. Men även Sebastian- Castro Tello tar för sig i anfallspelat och testar skjutförmågan med ett par ryckande skott som tyvärr går tätt över målet. Hammarbys farligaste chanser kommer dock i slutet av halvleken då Erkan Zengin i den 35 minuten leker med Halmstadförsvaret och skapar sig ett läge att skjuta. Skottet tar dock i kryssribban och ut. Några minuter senare kommer Charlie Davies fri men får bollen för långt i från sig och det innebär att Halmstad backen precis hinner få en fot på bollen när Davies ska skjuta iväg skottet. Halveken slutar 0-0 fast jag tycker nog att Hammarby skulle ha haft ledningen i paus men det är som det brukar vara på sistone när vi inte har marginalerna med oss.

Andra halvlek inleds med ett jätteläge för hemmalaget. Som vanligt denna kväll är det Erkan Zengin som är arkitekt då han snurrar med Halmstad backen på högerkanten och slår ett fint inlägg till Castro- Tello som inte når det fina inlägget. Men Castro- Tello vinner tillbaka bollen och får till ett bra skott som tyvärr Magnus Bahne i HBK målet räddar. Hammarby fortsätter i samma positiva anda. Men efter 53 minuter tvingas Joakim Jensen att byta. Han skallade i hop med Mikael Rosen i slutet av första halvlek och kroppen sa i från nu. Jensen bytte med Fadi Malke. I den 55 minuten får HBK en frispark mitt på Hammarbys planhalva som de utnyttjar. En omarkerad Tomas Zvirgzdauskas möter frisparken med pannan och nickar in 1-0 till Halmstad. Tyvärr så var Hammarbys backlinje i oordning efter Jensens byte och det blev ett mål i baken. Ett väldigt tungt baklänges mål eftersom Hammarby hade ett litet grepp om matchen i början av andra halvlek. Att få första målet kändes som oerhört viktigt för Hammarby eftersom de gick på reservkraften och behöver all energitillskott man tänkas kan. Allt eftersom minuterna tickar mot full tid desto segare och orkeslösa blir Bajen. Tony Gustavsson gör det enda rätta nämligen byten. I den 66 minuten blir det ett dubbelbyte då Alagieh Sosseh och Heidar Geir Juliusson kommer in istället för Castro-Tello och en helt slutkörd Paulinho. Halmstads tunga backar var ett jättehinder för ett ungt och lätt Hammarby. Bajen kom ingenstans även om man verkligen försökte spela till sig lägen. Men den blåa Halmstadmuren stod orubblig denna kväll framför Halmstad målvakten. Med en kvart kvar så får Halmstad en hörna som när resulterar i ett o-2 mål. Men bollen tar direkt på hörnan i stolpen innan Hammarby får undan bollen. Det blev även grinigare på plan allteftersom halvleken gick och domaren Martin Ingvarsson hade fullt upp att reda upp händelserna på plan, vilket han inte alltid lyckades med. Hammarby satsar allt på ett kort i slutet men man kom till korta mot de resliga HBK backarna. En riktig möjlighet fick Harris Laitinen då han fick ett skottläge strax utanför straffområdet men Magnus Bahne räddar bollen. Mer än så blir det inte denna kväll för Bajen utan det blir återigen en 0-1 förlust.

Hammarby gör trots förutsättningarna en bra match. Vi hade en del viktiga kuggar borta och i en inte allt för bredd trupp så märks detta. Jag kan inte begripa varför inte klubben handlat in några spelare nu när transferfönstret är öppet. Fönstret är öppen från 1 juli till 31 augusti. Inget händer samtidigt som våra motståndare handlar nya spelare så verkar Bajens klubbledning stå handfallna. Vi sliter på spelarmatrialet och nu kommer reaktionen på sommarens hårda matchande. Utefter dessa förutsättningar så gör spelarna det bra. Man viker inte ner sig i någon match och man kämpar och sliter för klubbmärket och det ska de ha all heder för. Vi har inte marginalerna med oss för tillfället och det är ett tecken på att laget är slutkörd. Det märks också när vi hamnat i underläge både mot Djurgården och Halmstad. Fram till deras ledningsmål så är vi det bästa laget men så får de det viktiga första målet och då dör nästan Hammarbys anfallspel. Man orkar inte forcera in kvitteringen. utan fastnar i motståndarnas försvarsmur.

Nu får Hammarby slicka såren i nästan en vecka för nästa match är inte förrän på lördag då Bajen möter Brommapojkarna på bortaplan.