torsdag, augusti 23, 2007

Skrota uppskoven med reavinstskatten

Vänsterpartiet vill ta bort möjligheten till uppskov med reavinstskatten vid försäljning av bostäder. Därför välkomnar vänsterpartiet att Skatteverket nu föreslår slopade uppskovsregler i ett remissvar till regeringen.- Det handlar om långa och i vissa fall "eviga" uppskov som beräknas till över 200 miljarder kronor, säger Marie Engström, ledamot i riksdagens skatteutskott (v).

Den föreslagna fastighetsskatteomläggningen innebär en gigantisk omfördelning där storstadsområdena blir vinnare. Majoriteten av vanliga villaägare med normala hus och låg fastighetsskatt blir förlorare. Dom ska med höjd reavinstskatt betala det som ägarna till de dyra husen vinner. Stockholm gynnas mest medan Värmland finns i botten tillsammans med Gävleborg, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland.

- Sänkta fastighetsskatter eldar på huspriserna. Kapitaliseringseffekten blir en realitet, säger Marie Engström.

Till och med OECD menar att fastighetsskatten inte är hög i Sverige jämfört med andra länder. Idag, innan regeringens förslag om fastighetsskatten genomförts, uppgår fastighetsskatten till 1,6 procent av BNP, det kan jämföras med ett snitt på 2,1 procent i de 15 "gamla" EU-länderna.

Inga kommentarer: