fredag, augusti 10, 2007

Socialstyrelsens attack mot välfärden

I dag presenterades en stor attack mot vår generalla välfärd när de hårdare tagen mot de sjukskrivna som socialstyrelsen la fram. Är man utbränd från sitt jobb ska man inte längre sjukskrivas. Denna ideologiska attack mot välfärden kommer att göra att många kommer må extra dåligt och att man sparkar redan på de som ligger och har det svårt.

Denna direktiv har kommit från den borgerliga regeringen och det är ingen tillfällighet att den kommer nu. Socialstyrelsen är tydligen mer kompetenta än vad den enskilde och läkarna är eftersom de ska bestämma hur länge man får va sjuk och för vilken orsak man är det. Några exempel:

För ryggskott kan man idag sjukskrivas i 200 dagar, det ändras nu till max två veckor, vid tungt arbete

Utbrändhet: Ingen sjukskrivning alls bara om personen har betydande sömnsvårigheter kan max tre veckor beviljas.

Depression: I dag :341 dagar.
Nya riktlinjer - Inga dagar vid lindrig depression. Tre månader för måttlig depression. Sex månader för allvarlig depression.

Blindtarmsinflammation: I dag - 27 dagar.
Nya riktlinjer - Inga dagar. 2-3 veckor om personen har ett fysiskt krävande arbete.

Lunginflammation: I dag - Fem veckor.
Nya riktlinjerna - Två veckor. En månad i svåra fall om patienten har astma eller kol.

Så har socialstyrelsen bestämt hur länge man får vara sjuk.

Varför gör Socialstyrelsen detta? Är det för att de sjuka ska bli friskare? Eller för att man tycker synd om de sjukskrivna? Nej, det är så cyniskt att orsaken till detta är att spara pengar åt regeringens sänkta skatteriver. Att de sjuka och utslagna människor ska betala för de som arbetar ska få sänkt skatt. Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha?

Att vara sjuk är inget man väljer eller gör för att slippa arbeta även om det från borgerligt håll pratas om fusk och bidragssamhälle. Jag har sett personer som är utbrända och som mår fruktansvärt dåligt. De vill inget hellre än att gå tillbaka till arbete men det låser sig när de försöker, eller så är det arbetet som är orsaken till utbrändhet och då får man försöka byta jobb Men det är inte så lätt det heller när energin saknas. Jag lovar att ingen vill hamna eller byta med dessa människor.

Nej detta förslag kommer att innebära att fler människor kommer må dåligt och det innebär att fler blir utbrända. Pressen på de som redan känner en stor press kommer att öka. Vi kommer att få människor som kommer gå till jobbet men må fruktansvärd dåligt. Hur delaktiga på sitt arbete kommer dessa att känna. Men det Socialstyrelsen tror att om man minskar på människors sjukskrivningar så kommer alla att bli friska igen och vi kommer bli EU,s friskaste befolkning för det som inte syns i statistiken finns inte. Man behöver bara sopa problemet under mattan så löser det sig av sig självt.

Avslutningsvis så känns både centerns antifackliga förslag och detta som många steg tillbaka i samhället. All denna kamp för en generell välfärd och den fackliga kampen som våra företrädare gick igenom håller på att raseras. Detta måste vi i arbetarrörelsen bjuda till motstånd och när jag läser kommentarer och man ser de sjuka i ögonen så hoppas jag att opinionen kommer att bli massiv mot socialstyrelsen och de antifackliga förslagen. För hur frisk man än är i dag kan när som helst bli utbränd eller få andra krämpor..

5 kommentarer:

Mats sa...

Jag håller med dig till 110 %.
Det är för jäkligt hur myndigheter bollar med människor och deras liv.
Socialstyrelsen, Försäkringskassan och AMS är de värsta syndarna.
De har sina regler och paragrafer som de gömmer sig bakom när de fattar sina beslut. Beslut som kan ställa till så mycket elände för många.
Nej du Nicke, nu plockar jag snart fram stridsyxan igen och ger mig ut och bekämpar förtrycket av de svaga.

Nicke Grozdanovski sa...

Ja och det är regeringen som dikterar villkoren.Välkommen till vår stam Mats så kommer vi kämpa tillsammans mot detta vansinne

Mats sa...

Det kan du skriva upp.
I skolan är det inte ok med mobbning, inte heller på arbetsplatser men myndigheterna kan med lagligt stöd hålla på och mobba de svaga. Jag spyr på sådana idioter.
Husmark-Persson är ännu en minister utan verklighetsförankring.

Nicke Grozdanovski sa...

Nej, samtidigt som Husmark-Persson säger sig värna om de sjuka så säger hon att besparingen ska användas till att sänka skatten. Ett väldigt cyniskt sätt att se på de svaga och sjuka. Du är välkommen till oss Mats.

Mats sa...

Jag trivs bra som partilös gnällspik.
Tackar för erbjudandet i alla fall.
Tycka till fortsätter jag med i alla fall.

Det här med myndigheterna har funnits i många år, vi kan inte lasta den nya regeringen för allt. De förstärker dock eländet med sin pajaspolitik.