måndag, augusti 06, 2007

Vi minns Hiroshimas och Nagasakis offer

Idag är det 62 år sedan USA med kärnvapen förintade Hiroshima och Nagasaki. Vänsterpartiet hedrar offren och kräver att kärnvapen förbjuds.

Några överlevde USA:s attack, men med ohyggliga skador. Följderna av den radioaktiva strålningen har drabbat barn och barnbarn. Bombernas fruktansvärda effekt var avsedd som varning till Sovjetunionen, som svarade med att bygga upp en egen kärnvapenarsenal. Frankrike, Storbritannien och Kina följde efter, medan Sveriges planer på en egen atombomb tack och lov stoppades. Kalla krigets terrorbalans med förmåga till ömsesidig utplåning - MAD - präglade världen under fyra decennier.

Mot detta växte fredsrörelsen över hela världen och tvingade fram avtal om provstopp, nedrustnings, icke spridning, mot militarisering av rymden mm. Trots detta fick Israel stöd av västmakterna att utveckla kärnvapen och bedömdes på 80-talet ha ca 200 stridsspetsar. Israel försåg också Sydafrika med kärnvapenstridspetsar, som den första demokratiska regeringen föredömligt eliminerade.

När Warszawapakten upplöstes hoppades många att det skulle öppna vägen för nedrustning av kärnvapen. Efter avtal med USA drogs de ryska kärnvapen bort från Europa. Storbritannien och Frankrike minskade sina arsenaler. Men USA behöll 480 kärnvapen i Europa och är därmed det enda landet med kärnvapen utanför eget territorium. Och kärnvapenupprustning pågår. Hotet att kärnvapen ska användas är större än någonsin.

USA har ensidigt dragit sig ur eller brutit mot alla avtal mot kärnvapen. I stället utvecklar USA mer sofistikerade slagfältskärnvapen. Det är denna typ som "vid behov" avses riktas mot Iran. Och i "Nuclear Posture Review 2002" bekräftar USA sin beredskap att slå till först i s k förebyggande syfte även mot Syrien, Libyen, Nordkorea, Ryssland och Kina.

Till detta kommer inringningen av Ryssland och Kina med utbyggnad USA-baser och kärnvapenbestyckade Tridentubåtar - som Storbritannien beslutat uppgradera - förmögna att förinta Ryssland och Kina och utradera alla deras kärnvapen med ett första slag. USAs förhandlingar med Tjeckien och Polen om "nationellt robotförsvarssystem" syftar till att möjliggöra kärnvapenanfall utan fara för återgäldande. Det riskerar att utlösa en ny kapprustning och undergräver ytterligare den nuvarande säkerhetsordningen av internationella avtal om ickespridningen av kärnvapen och vapenkontroll av konventionella vapen över hela världen, men i synnerhet i Europa.

Kärnvapnen är och förblir de värsta tänkbara massförstörelsevapnen. I Blix-kommissionens rapport om terrorvapen intar kärnvapen en central plats med krav att hittills ingångna avtal måste respekteras av alla. USAs kärnvapenutveckling och krigspolitik utgör det största hotet att kärnvapen ska komma till användning och att fler ska försöka framställa dem.

Vänsterpartiet kräver att Sverige ansluter sig till Blixkommissionens rekommendationer gällande alla massförstörelsevapen kräver att USA med sitt överlägsna vapeninnehav inleder nedrustningen av kärnvapen, och att Ryssland och övriga kärnvapenmakter omedelbart följer efterkräver att USA drar tillbaka sina kärnvapen från Europa, stoppar planerna på nya robotbaser och upphör med att hota andra länder med förebyggande kärnvapenanfall

Vänsterpartiet kräver att kärnvapen ska förbjudas.Vi stöder den aktion för fortsatt och stärkt atomvapenmotstånd som Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Kvinnor för fred och Närverket ordnar på årsdagen av Hiroshima.

Möte på Norrmalmstorg 6 augusti 12.30-14.00.

1 kommentar:

Anonym sa...

August 6 -
http://august6.org
Värd besök
80+ arr. i 25 delstater:
No Nukes! No Wars! No Profiteers!

hundratals i aktion vid kärnvapen-anläggningarna Y-12, Oak Ridge, där anrikat uran användes till den första atombomben.
Oak Ridge Environmental Peace Alliance -
http://www.stopthebombs.org
19 år av aktioner.
Fem pers. arresterades i lördags:
http://tinyurl.com/3cnv4t