måndag, september 03, 2007

Hammarby IF- AIK 1-2

Hammarby förlorade tyvärr kvällens derby mot AIK med 1-2 efter att ha haft ledningen med 1-0 i halvtid. Redan innan match så blev de förändringar i startelvan då Paulinho inte spelade från start pga ”kittlingar” i baksidan av vaden. In klev istället Charlie Davies. Hammarby var det lag som började piggt och överraskade AIK med ett piggt och rörligt anfallsspel med härliga kortpassningar som rev upp djupa sår i AIK försvaret. Sebastian Eguren var nära att ge Hammarby ledningen då han så när skarvat in en frispark. Charlie Davies hade ett skottläge strax utanför straffområdet som täcktes av en AIK back. Hade skotten nått fram mot mål hade AIK:s målvakt haft stora problem med skottet. Erkan Zengin firade triumfer på sin kant då han snurrade med AIK backarna och även Haris Laitinen prövade skottlyckan men hans skott gick strax utanför. Allt detta hände första kvarten. Sen började AIK äta in sig i matchen och de höll bollen inom laget och jämnade ut spelet. Det var då Hammarby passade på att ta ledningen då Erkan Zengin slog ett inlägg som Charlie Davies tog emot och mycket snyggt passade till Sebastian Eguren som via en AIK spelare fick bollen i mål bakom Daniel Öhrlund. Men tyvärr dröjde de inte länge förrän AIK ökade tempot och började äta sig in i matchen och jaga likt hungriga rovdjur kvitteringen. Det ska erkännas att gnagarnas rörliga anfallsspel imponerade och Hammarby hade svårt att få tag i bollen och när man väl fick kontroll över den så förlorades den ganska snabbt till en AIK spelare.

Bara några minuter efter ledningsmålet så hade AIK en jättechans då Lucas Valdemarín prickade insidan av stolpen. Kenny Pavey kunde sedan inte lyfta upp bollen utan placerade returen rakt i famnen på Erland Hellström som gör en bra räddning. Även Figueiredo hade ett par skottlägen som dock turligt nog smet strax utanför Hellströms stolpe. Hammarbys problem fortsätter i backlinjen men ändå gör man det bra tycker jag men man såg väldigt trötta ut i slutet av halvleken då AIK hade en stor press mot Hammarbys mål. Strax innan halvtidsvilan så får Hellström i Hammarbymålet göra ytterligare en fin räddning på Valdemarin lobbnick. Pausignalen kom som en befrielse för Hammarby då kvitteringsmålet hängde i luften. Det var tvunget för Hammarby att göra någn förändring för att vända på matchbilden för det var inte en fråga om utan när 1-1 skulle komma om inget gjordes.

Andra halvlek började och man hade en förhoppning på ett mer kompaktare Hammarby men det dröjde bara två minuter innan AIK:s Kenny Pavey får till ett hårt och perfekt inlägg precis innan bollen går ut över kortlinjen. Upp hoppar matchens lirare Lucas Valdemarin och nickar in 1-1. Hammarby orkade inte stå emot längre och fick en mardrömsstart på halvleken. AIK fortsatte att trumma på och det blev mer och mer panikartad i Hammarby försvaret. Som en räkning på posten så kom även 2-1 i den 60 min då en utrusande Erland Hellström inte hinner först på bollen utan Kenny Pavey får fram bollen till Valdemarin som enkelt kan slå in AIK: ledningsmål i ett närmaste tomt mål.

Efter det så backar AIK spelarna tillbaka och trycket mot Hellström i målet avtar. Hammarby tillåts ha mer boll men orkar inte riktigt etablera något tryck mot AIK:s backlinje som enkelt vinner bollen i närkamperna. Det blev mer kamp på mittplan och kanske inte riktigt lika fult spel som mot Djurgården men visst small det på Råsundas gräsmatta och det var inte alltid domare Martin Ingvarsson hade koll på skeendet på plan. För att ändra matchbild så gjorde tränare Tony Gustavsson ett dubbelbyte. En varnad Suleyman Sleyman byttes ut mot Gunnar T Gunnarsson och Charlie Davies ut mot Paulinho, båda bytena i den 68 minuten.

Bajen försökte verkligen att kämpa sig in i matchen. Viljan och stoltheten ska ingen ta ifrån Hammarbyspelarna. Men tyvärr så kom man inte ända fram för att skapa några heta lägen. AIK kontrollerade matchen närmast fullständigt. Ett tredje byte görs i den 82 minuten då Haris Laitinen bytts ut mot Joakim Jensen. Jensen får faktiskt en minut senare ett läge då han får ett instick i straffområdet men han får bara iväg en fösning mot mål. Petter Andersson blev skadad i slutet av matchen då han i kamp om bollen får AIK-målvakten Daniel Öhrlunds dobbar på underbenet i straffområdet. En solklar straff i mina ögon men Ingvarsson friar. På övertid kommer då läget som så när hade gett Hammarby 2-2. Paulinho vinner en duell mot AIK:s Nils-Erik Johansson och skjuter boll tätt utanför AIK:s mål. Men detta var inte Hammarbys kväll utan matchen slutar 1-2 till AIK och de var rättvist trots allt.

Ja vad ska man säga mer än att Hammarby inte har den breda trupp som krävs om man ska spela både i Europa och i Allsvenskan. Spelarna försöker verkligen det kan som jag har skrivit innan ingen ta ifrån dem men man orkar inte mentalt ladda om för varje match. Man har på två månader som transfer fönstret varit öppet inte köpt en spelare för att bredda truppen. Det har våra konkurrenter gjort och inte minst AIK. Deras två argentinare som de inskaffat under sommaren har gjort succé. Ivan Obolo gick visserligen mållös från matchen men har innan dess gjort fyra mål på nio matcher. Nu klev Lucas Valdemarin istället fram och gör två mål och så är även han uppe i fyra mål på samma antal matcher. Det ska erkännas att man är lite avundsjuk på gnagarna att de lyckas. Nu ska man också säga att AIK har mer pengar att köpa spelare för. Men det är frustrerande tycker jag att Hammarbys ledning och styrelse inte ger Tony Gustavsson de förutsättningar som klubben och han är värda att arbeta med.

Vi har en bra trupp i Hammarby i dag men den måste breddas inför nästa säsong och man måste börja arbetet redan nu kära styrelse. Ta först och främst hem spelare som spelar i ligor som inte är bättre än allsvenskan. Ta hem backarna Patrik Gerrbrand från norska Fredrikstad och Fredrik Stoor från norska Rosenborg till nästa säsong . Hitta en eller två anfallare som kan göra mål. Ska vi ha en ambition att vara ett topplag i allsvenskan och dessutom vara flitiga i Europacupspel så måste man visa det inom Hammarbysledning. Det går inte att bara vara passiva och titta på.

Även om många Bajen supportar nu tycker att säsongen är över så tycker inte jag det. Det gäller att avsluta allsvenskan snyggt och så har vi godbiten Braga i UEFA-cupen.