måndag, september 03, 2007

Inför Hammarby IF- AIK












HAMMARBY- AIK. RÅSUNDA KL 20.00
I kväll spelar Hammarby årets sista derby då man tar emot AIK på Råsunda fotbollstadion. Ett viktigt derby för båda lagen då varje poäng är vikigt i denna rekordjämna allsvenska. För Hammarbys del så är det bara seger som gäller om man ska ha sina gulddrömmar kvar.
Tyvärr ådrog sig målvakten Benny Lekström en knäskada i senaste matchen mot Fredrikstad och mellan stolparna kliver Erland Hellström in. Svårt läge att hoppa in sådär men givetvis även oerhört inspirerande att få stå i ett derby för en målvakt som Hellström med ett stort Bajenhjärta.

Backlinjen som fick slita hårt i Fredrikstads matchen men gjorde de förtjänstfull kommer få en ny tuff uppgift. Men jag tror de är redo att möta framrusande gnagare och freda sitt mål. Som vanligt är det kapten Suleyman Sleyman och mittback kollegan Christian Traoré som står för rutinen och tyngden i försvaret. På ytterkanterna spelar den offensiva José Monteiro och den inläggskicklige David Johansson.

På mitten, som är Hammarbys bästa lagdel, så är detfrågan om vem som ska få sitta på bänken när matchen startar. Bajen har fem fullgoda mittfältare när Louay Chanko och Haris Laitinen är tillgängliga för spel igen. De var avstängda i cupmatchen i Norge. Erkan Zengin är i ruggig bra form och är säkert tänd till tänderna inför denna match. Likaså gäller det Sebastian Castro-Tello som har gjort en bra säsong hittills. Sen inta att förglömma Sebastian Eguren som verkar vara skadefri nu och hoppade in senast och gjorde de viktiga 1-1 målet på straff mot Fredrikstad. Mitt tips är att Laitinen får börja på bänken i derbyt, men får säkert hoppa in under matchen.

På topp hoppas jag att de äntligen kan lossna på allvar för Paulinho. Han har glimmat till då och då men är alldeles för ojämn. Men så sliter han mycket och ger allt för laget och deppar inte ihop som andra spelare kan göra när det går lite knaggligt. Det ska han ha stort beröm för. Bredvid brassen kommer Petter Andersson att spela och han har sänkt AIK förut och det får han gärna göra i kväll med.

AIK är i en ruggig form just nu. Inte nog med att man liksom Bajen blev klara för UEFA-cupen i torsdags då man slog Liepajas Metalurgs från Lettland hemma med 2-0 och gick vidare med sammanlagt 4-3 så har man även fem raka segrar i allsvenskan. I och med dessa segrar så har man smugit med upp i toppstriden och ligger på en sjätte plats med två poäng upp till serieledning. AIK har 31 poäng, nio segrar, fyra oavgjorda och sex förluster. Bästa målgörare är brassen Wilton Figueiredo som har gjort sex mål hittills. Under sommaren värvade AIK två argentinare som har gjort succé i allsvenskan. Ivan Obolo som gjort fyra mål på åtta matcher och Lucas Valdemarin som har gjort två på lika många matcher. Dessa tre sydamerikaner måste Hammarby hålla järnkoll på.

I kväll gäller det att Hammarby spelar smart och tufft. Men man får inte göra avkall på de man är bra på, nämligen spelskickliga passningar och rörelse. Jag tvivlar inte en sekund att Bajenspelarna inte är laddade till max inför detta viktiga derby. Men man får inte spela huvudlöst utan måste spela säkert i egen planhalva för annars är Figueiredo ,Obolo & co genast där och hugger på målchanser om de dyker upp. Sen är det inte fel att sätta chanserna när de dyker upp. Ett ledningsmål för Hammarby kan vara guldvärd. Sen gäller det att vinna kampen på plan, för det kommer smälla på bra där ute. Det var så vi förlorade mot Djurgården för några veckor sen när Blåränderna spelade tufft och på gränsen hela tiden. Nu hoppas jag inte att de blir en ful match i kväll och hoppas inte att Bajen låter sig provoceras och att de faller ur matchplanen.

Jag tror som alla andra på en tät och jämn match där de berömda små marginalerna kommer att avgöra. Hoppas Hammarby har de på sin sida och att vi vinner matchen. Mitt tips är att de blir 1-0 till Hammarby och varför inte Erkan Zengin som målskytt.


BAJEN VAR NAMNET, FOTBOLL ÄR VÅRT SPEL
SÖDER ADRESSEN OCH INGEN KAN TA FEL

Inga kommentarer: