måndag, september 17, 2007

Inget vårdnadsbidrag i Emmaboda kommun

Alliansen vill att folk ska komma från utanförskap genom att sätta folk i arbete. Man har sänkt A-kassan, nu är man på de sjukas ersättning. Bidragsberoendet ska bekämpas säger man från allians håll

Men att skapa ett nytt bidrag som vårdnadsbidrag som slår oerhört mot jämställdheten och kvinnornas situation på arbetsmarknaden, de ska tydligen genomföras till vilket pris som helst. Ett bidrag som man behöver en jämställdhetsbonus för att jämna ut könsrollerna. Vilken ensamstående kvinna har råd med att vara hemma på 3000 kronor? Att hon dessutom förlorar i sin framtida pension kommer som ett brev på posten. Det kan bara de som redan har möjlighet att utnyttja så detta bidrag är orättvist.


Att via skattemedel subventionera detta bidrag som inte kommer alla till del tycker jag är förkastligt. Eftersom bidraget kommer finansieras av kommunen så måste medel tas från någonstans och det blir övrig verksamhet som kommer stryka på foten för detta bidrag, verksamhet som förskola och dagmammor.

I maj avslog vi i Emmaboda kommunfullmäktige en motion från Kristdemokraterna om att undersöka möjligheten att införa ett vårdnadsbidrag i Emmaboda kommun. I somras beslutade regeringen att kommunerna ska få möjlighet att införa vårdnadsbidrag. Det tog inte många dagar fören kristdemokraterna återigen skanderar på ett införande, trots att vi avslog Sven-Åkes Svenssons (kd) motion. I torsdags gick vår riksdagskvinna Eva Bengtsson Skogsberg (m) tillsammans med Ann-Helene Johnsson (m) som är vice ordförande i bildningsnämnden ut i vår lokala media och kritiserade oss i majoriteten för att vi inte vill ha ett vårdnadsbidraget i Emmaboda kommun. De tycker att vi omyndighetsförklarar föräldrarna eftersom de påstår att vi inte låter de välja om de vill stanna hemma eller inte.


Men naturligtvis är det inte så. Ingen förbjuder någon förälder att vara hemma med barnen så länge man vill men jag tycker inte att kommunen ska finansiera detta bidrag som inte gynnar de sämst ställda kvinnorna och som går till en liten begränsad del av befolkningen. Vänsterpartiet anser att de är bättre att satsa de pengarna på en bra pedagogisk förskola som kommer alla barn till gagn. En förskola som är en förberedelse för skolstarten och nu när denna regering infört nationella prov redan från årskurs tre är det extra viktig med en bra pedagogisk start för barnen. Inom förskolans ram ska det givetvis finnas utrymme för olika pedagogiska insatser där barnens olikhet tas tillvara där föräldrarna har stor insyn. Men alla barn ska ha samma möjligheter i förskolans värld utifrån barnkonventionens intuition.


Alla barn behöver givetvis sina föräldrar men jag undrar om vårdnadsbidraget är för barnens bästa eller om det är för föräldrarnas skull man vill ha det.
Framtidens familjepolitik ska vara en politik som riktar sig till alla barnfamiljer. Det är viktigt att hålla hög standard på våra kommunala verksamhetsområden som gynnar barn. Detta gäller i Emmaboda som i ytterområdena. På så sätt får vi in fler barnfamiljer att vilja flytta till kommunen och det är viktigt för kommunens framtid.

Därför är vi emot ett vårdnadsbidrag men vi är för en stark offentlig finansierad förskola.

Inga kommentarer: