tisdag, september 11, 2007

Kollektiv trafik för alla

Det tredje flygbladet som vi delade ut på marknaden i lördags handlade om kollektivtrafiken. I min kommun är det inte något som med bästa vilja är uppbyggt. Att ta sig från punkt A till punkt B inom Emmaboda kommun är inte de lättaste. Med tanke på att bensinen i dag är dyrt och att inte alla har råd med bil plus att de är nödvändigt att minska bilismen för att uppnå en hållbar miljö i framtiden är det viktigt att invånarna har tillgång till en bra utbyggd kollektiv trafik. Detta är något som vi aktiv arbetar för i kommunen.




Vänsterpartiet vill:
Staten som är SJ:s ägare skall föreskriva att resenärenas behov och samhällsekonomisk effektivitet skall vara styrande för SJ i stället för som nu företagsekonomisk vinst. Ta bort kravet på att SJ skall ge utdelning till staten. Staten ska istället ge ett ägartillskott till SJ.
Inför statlig och investeringsbidrag till lokal och regional kollektivtrafik
Inför nolltaxa för barn och ungdomar i hela landet
Omfördela statliga pengar från nya vägbyggen som ökar miljöproblemen till modern, effektiv kollektivtrafik
Inrätta en lag som ger alla samhällsmedborgare rätt till kollektivtrafik som kan ta dem till och från närmaste kommuncentra
Öka användningen av anropsstyrd trafik i glest befolkade områden
Avsluta privatiserings expreimenten med kollektivtrafiken
Att offentliga upphandlare ska ställa fler och hårdare krav på den kollektivtrafik som upphandlas. Hög turtäthet, punktlighet, goda arbetsvilkor för personalen, mijöprestanda, trafiksäkerhet och åtgärder för att öka resandet är viktigare än att kunna trafikera för lägsta kostnad.
Uppdraget att maximera antalet resenärer bör vara styrande i instruktion och avtal för de olika kollektivtrafikoperatörerna
Att huvudelen av kollektivtrafiken skall ägas och drivas gemensamt, det vill säga i kommunal- landsting- eller statlig regi.
Bygga ut kollektivtrafiken så att den bättre passar kvinnors behov.
Göra kollektivtrafiken tryggare för kvinnor

Inga kommentarer: