onsdag, september 12, 2007

Pinsamt försök av regeringen att dölja ökade klyftor

Regeringen har beslutat att Skatteverket inte ska ta in kontrolluppgifter för förmögenheter, vilket gör det svårare att granska förmögenheterna i Sverige. Vänsterpartiet anser att regeringen uppvisar en dubbelmoral när den motiverar beslutet med den personliga integriteten.

- Vilket jäkla hyckleri. Samma regering som tycker att det är okej att övervaka vår e-post, våra sms och bugga hejvilt, tycker nu att det är kränkande om de rika tvingas lämna kontrolluppgift till Skatteverket, säger Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson (v).
Statistiken från Skatteverket används av bland andra Statistiska Centralbyrån, SCB, som regelbundet rapporterar förmögenhetsutvecklingen. Utan statistiken blir det svårare att se om klyftorna mellan fattiga och rika ökar eller minskar.

- Reinfeldt vill dölja det faktum att de rika blir rikare. När förmögenhetsskatten och fastighetsskatten tas bort kommer några få att bli ännu rikare. Men det kommer inte att synas i statistiken. Det gör att det inte blir lika tydligt att regeringen ensidigt gynnar de redan välbeställda, säger Ulla Andersson.

- Det här är en regering utför beställningsverk åt överklassen. Och vi kommer säkerligen att i stort och smått se hur den grupp som drar ifrån med höga inkomster och stora förmögenheter, ställer nya krav på en specialanpassad politik, säger Ulla Andersson

1 kommentar:

Mats sa...

Ett bra ord.
Hyckleri.