fredag, september 28, 2007

Svenska cupen- ett problembarn

Kalmar FF vann i går cupfinalen hemma mot IFK Göteborg med klara 3-0 och jag vill först och främst gratulera Kalmar FF till titeln.

Men hur denna cup sköts är ett stort problem tycker jag. Alla i svenska fotbollsförbundet verkar stå handfallna och vet inte hur man ska tackla problemet. Problemet är att publiken sviker och att även klubbarna inte tar detta på allvar även om en cup titel ger en UEFA cup plats.

Årets turnering har många fel och brister. De olika omgångarna har varit utspridda på olika speldagar och det är svårt ibland att veta vilken omgång matchen tillhör. Fasta speldagar då alla lagen spelar är något som är nödvändigt. Att lotta spelplats för finalen först under semifinalerna är djupt orättvist. Lotten föll på Kalmar så de hade hemmaplan i finalen och visst är det en stor fördel när cupfinalen avgörs på en match. Antingen bestämmer man spelplats innan turneringen börjar och skulle då det laget som råkar ha denna arena som hemmaplan nå finalen är det okej eftersom arenan redan var förutbestämd långt innan finallagen blev klara, eller så får man avgöra finalen med ett dubbelmöte där lagen har var sin hemmamatch.

Sen avgjordes årets final på en torsdag mitt under brinnande allsvenskt avslutning och det är inte heller bra, dessutom ska man inte spela finalen mitt i veckan. Lagen får inte den tid på förberedelse för att spela final. De föregående årens cupavgörande tycker jag är mycket bättre. Lördagen efter allsvenskans sista omgång avgörs både dam- och herrfinalen. Alternativ att Damfinalen spelas på lördag och herrfinalen på söndag. På så sätt blir cupfinalen en bra avslutning på säsongen.

Inga kommentarer: