måndag, september 03, 2007

Toppstyrning i Centerpartiet

Centerpartiets stämma i Kalmar i helgen visade på en närmast total uppslutning bakom partiledningens högersväng. Maud Olofssons ideologiska väg från grönt till blått i frågasattes inte . De har bytt plats med moderaterna, för inte ens moderaterna kommer med sådana antifackliga förslag och attacker på trygghetssystemet som Centerpartiet nu propagerar för. Man pratar om ett värderingskifte i stället för systemskifte fast de är egentligen samma sak. Det är Centern som i dag i stället för moderaterna står för den konservativa ideologin i svensk politik. Det är inte liberalism som Maud Olofsson står för. Deras ungdomsförbund vill gå ännu längre i sin konservativa nyliberala ideologi.

Ingen opposition var synlig på stämman, även om den givetvis finns en sådan. Men de syns inte eller så trycks de tillbaka. Eller är det så att maktens sötma gör att man kan ändra sin ideologi och man håller tyst med vad man egentligen tycker. Trots detta finns ingen större kritik från media mot Centerns toppstyrande partiledning.

Samtidigt är det bra att de finns tydlighet inom svensk politik. Att påstå att alla partier är lika är som att svära i kyrkan. Det är inte så om man ser och hör vad partierna tycker. Det gör det hela mycket enklare för oss att förklara skillnaden mellan oss och de andra i regeringen och centerpartiet i synnerhet.

Det är en stor skillnad på oss i vänsterpartiet som har en bred debatt om vår politik och välkomna den. Men vi blir även granskade på ett annat sätt av media. Har vi stora debatter inom partiet så är sprickan total enligt media. Är vi eniga så säger medierna att partistyrelsen kör över medlemmarna och de blir ett ramaskrik för det. Den borgerliga pressen är inte sena att försöka ge en bild av oss som passar deras syften även om den inte sann. Det är tydligen skillnad på Centerpartisktisk enighet och Vänsterpartistisk enighet

1 kommentar:

Mats sa...

Inte bara i Centerpartiet min vän, inte bara i centerpartiet.