fredag, september 28, 2007

Vänsterpartiet KU-anmäler Adelsohn Liljeroth

Siv Holma, ordförande i riksdagens kulturutskott (v), lämnar igår in en KU-anmälan mot kulturministern med anledning av att regeringen avskaffar stödet till En bok för alla. Vänsterpartiet vill att konstitutionsutskottet granskar regeringens beredning av ärendet.

- Regeringen har struntat i att utreda konsekvenserna av nedläggningen utifrån de kulturpolitiska målen. Det var viktigare att snabbt avskaffa stödet än att undersöka vilka effekter det får, säger Siv Holma, ordförande i riksdagens kulturutskott (v).

- Läsandet är en klassfråga. Tillsammans med fackförbund, ABF, och författare, har En bok för alla försett arbetsplatsbibliotek och skolor med böcker. Det ligger i linje med kulturpolitikens mål om delaktighet och tillgänglighet, trots det avskaffar regeringen stödet, säger Siv Holma.

Kulturdepartementet skickade ut förslaget på remiss några veckor mitt i sommaren.
Vänsterpartiet vill därför att KU utreder om remisstiden gav alla som ville lämna synpunkter en möjlighet att göra det. Vänsterpartiet är också kritiskt mot att de fackliga organisationerna inte utsågs till remissinstanser trots att En bok för alla haft stor betydelse för att främja läsandet på arbetsplatserna.

2 kommentarer:

Mats sa...

Böcker som är så viktigt.
Boken den bästa vägen till ett bra språk.

Nicke Grozdanovski sa...

jag håller med dig Mats. Böcker är viktiga och det är precis som du säger vägen till ett bra språk.Därför är det skam att alliansregeringen tar bort detta stöd