söndag, september 09, 2007

Vänsterpartiets kamp mot Ohälsan

Vi hade fyra flygblad som vi delade ut i går på Emmaboda marknad. Vi hade en som skolan, om kollektivtrafiken och vår lokala kommunalaprogram. Flygbladen hittade vi på Vänsterpartiets hemsida som är en guldgruva att hitta material för att sprida vår politik.

Här kommer vårt första flygblad som handlade om ohälsan som ökar i samhället:

Detta vill vi göra:



Vi vill förkorta arbetstiden med sikte på sex timmars arbetsdag. Detta är ett viktigt verktyg för att motverka stress och utmattning och för att uppnå en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv.

Vi vill öka resurserna till offentlig sektor. En satsning på den generella välfärden är betydelsefull för den enskilda individens situation och det främjar därför även hälsan i arbetslivet. Vi vill skapa 200.000 nya jobb i offentlig sektor.

Tillgången till och kvaliteten på rehabilitering måste förbättras. Idag missgynnas kvinnor när det gäller rehabilitering. Kvinnor får mindre rehabilitering än män och åtgärderna riktade mot kvinnor både är billigare och mindre kvalificerade än de som riktas gentemot män.

Arbetsgivarnas ansvar för det förebyggande arbetsmiljöarbetet måste tydliggöras. Vi vill införa sanktioner mot arbetsgivare som bryter mot detta ansvar. Dessutom krävs ökade anslag till utbildning av arbetsgivare och till skyddsombudens arbete. Information om goda exempel måste spridas. Det är då särskilt viktigt att fokusera på hur arbetet är organiserat och arbetstagarens inflytande och makt över sin arbetssituation. Personalekonomiska bokslut och arbetsmiljöcertifiering bör införas.

Vi vill slopa karensdagen. Införandet av karensdagen har medfört att lågavlönade tvingas gå till arbetet sjuka för att de inte har råd att vårda sin hälsa. Detta medverkar till en utveckling där de som har råd skaffar sig privata försäkringar samtidigt som alltfler tvingas söka socialbidrag för att klara sin försörjning.

Vi vill förbättra företagshälsovården. Alla anställda måste få tillgång till företagshälsovård av god kvalitet. Detta ska stimuleras via certifiering och ekonomiska incitament.

Samordningen kring rehabilitering måste förbättras. Försäkringskassan, socialtjänsten, sjukvården och arbetsförmedlingen har alla olika kompetenser att bidra med som är avgörande för den sjukskrivnas återgång i arbetslivet. Därför måste samordningen dessa myndigheters resurser och respektive målbeskrivningar förbättras.

Rättssäkerheten i sjukskrivnings-processen måste stärkas. Individen ska stå i centrum i Försäkringskassans bedömningar. Att detta inte fungerar märks bl.a. på att 21 procent av dem som överklagar Försäkringskassans beslut får rätt. Behandlande läkares roll måste stärkas och tillsynen över försäkringsläkarna måste komma till stånd.

Vi vill införa en steglös sjukpenning. Att den försäkrade kan vara sjukskriven på vilka procentandelar som helst möjliggör för mer individuella rehabiliteringslösningar. På detta sätt stärks hänsynen den enskildes förutsättningar medicinskt och i förhållande till arbetsplatsen.

Vi vill ge sjukgymnaster sjukskrivningsrätt. Personer med svåra problem i rörelseapparaten har oftast sin primära kontakt med sjukgymnasten som ofta också gör bedömningar vad gäller såväl patientens svårigheter som möjligheter.

Inga kommentarer: