onsdag, oktober 31, 2007

Diskriminering av ungdomar

Idag har Ungdomsstyrelsens publicerat en rapport "Ung idag" som visar att åtta av tio ungdomar i undersökningen önskar sig ett fast jobb. Det är alltså tydligt att ungdomar känner av den allt mer osäkra arbetsmarknaden och inser vikten av en fast anställning för att kunna ta klivet in i vuxenlivet.

- Här har den borgerliga regeringen ett problem; den politik de nu för som stimulerar till fler otrygga anställningar har inte stöd bland landets unga. Och den kommer att leda till fortsatt hög ungdomsarbetslöshet och fortsatt försämring av ungas ekonomi och levnadsvillkor, säger Josefin Brink, riksdagsledamot samt vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson.
Idag debatterade också riksdagen regeringens förslag till ett arbetsmarknadspolitiskt program för långtidsarbetslösa unga, som ska ersätta de tidigare ungdomsprogrammen.

- Förslaget är ännu ett bevis på att regeringens politik syftar till att försämra ungdomars levnadsvillkor. Innehållet i programmet skiljer sig inte från de program som nu avskaffas, däremot kommer arbetsförmedlingen att få svårt att erbjuda det stöd som utlovas, eftersom man fått kraftigt minskade resurser.
Men det mest anmärkningsvärda är ändå att regeringen nu inför en särregel i a-kassan för ungdomar. Den som är med i a-kassan och som inte fyllt 25 år, kommer bara att få ut full ersättning under 100 dagar, jämfört med 200 dagar för den som är över 25 år - trots att de betalar in samma avgift.

- Det är en rent diskriminerande bestämmelse, och jag tror att den kommer att väcka stor ilska när det går upp för unga medlemmar i a-kassan att de faktiskt inte har samma rätt till ersättning som äldre. Det är alltså det enda regeringen nu garanterar de unga med sin nya "jobbgaranti"; sämre ekonomi, diskriminerande särbehandling och fortsatt ovisshet, avslutar Brink

Inga kommentarer: