fredag, november 23, 2007

Dubbelfel, Littorin, om Arbetsmiljöverket

Det säger vänsterpartiets Torbjörn Björlund med anledning av svar på en fråga som han ställt till arbetsmarknadsminister Littorin (m). Torbjörn Björlund, riksdagsledamot (v) i arbetsmarknadsutskottet, har frågat vad arbetsmarknadsminister Littorin tänker göra när regeringens besparingskrav på Arbetsmiljöverket nu visar sig även omfatta den regionala tillsynen. Verkets besparingar på de centrala enheterna räcker inte för att uppfylla regeringens nedrustningskrav.

I svaret säger Littorin att "Regeringen inser att anslagsminskningarna får konsekvenser för alla delar av myndighetens verksamhet.” Detta står i motsats till vad regeringen gav intryck av i budgetpropositionen. I en kommentar säger Torbjörn Björlund:

- Det är uppenbart att regeringen försökte bluffa riksdag och allmänhet att inte den regionala tillsynen skulle beröras av regeringens nedskärningspolitik. Men regeringens försök att lägga ut dimridåer håller inte när verkligheten tränger sig på. I svaret sägs också att "Det bör konstateras att de ytterligare personalminskningar som verket nu bestämt inte beror på beslut om ytterligare besparingar från regeringens och riksdagens sida. Den inriktning av anslagsminskningarna som beslutades hösten 2006 gäller alltjämt och inga nya eller mer omfattande besparingar beslutades för 2008." Björlund fortsätter:

- En mycket låg pris- och löneomräkning (0,78 %) i årets budgetproposition innebär ytterligare nedskärningar på verket. Arbetsmiljöverket kommer att få ökade lönekostnader med mer än 0,78 % nästa år.

- Det vet alla, men tydligen inte Littorin. Svaret som lämnats till mig och riksdagen är således ett dubbelfel. På fredag den 23 november blir det en interpellationsdebatt om åtgärder mot belastningsskador. Björlund säger att då har Littorin chansen att ta tillbaka dubbelfelet i svaret om besparingarna på Arbetsmiljöverket. Björlund avslutar med att kräva upprustning av det förebyggande arbetsmiljöarbetet och tillsynen.

2 kommentarer:

Birgitta Axelsson Edström sa...

Hej!
Jag ville bara passa på att säga att jag har lagt in din blogg som länk på min. Visserligen är det sent påtänkt, men bättre sent än aldrig, eller?
Trevlig helg!

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Birgitta.. det tackar jag för :-) om det är sent eller inte spelar ingen roll alls. Jag är lika glad för det. Trevlig helg till dig med