fredag, november 16, 2007

Få nyheter i regeringens handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor

Med tanke på hur länge jämställdhetsministern dröjt med att presentera sina förslag är det förvånansvärt lite som är nytt och väldigt lite som är konkret i den handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor som presenterades idag, kommenterar Josefin Brink, riksdagsledamot för vänsterpartiet.

Av handlingsplanens 56 punkter menar regeringen att 20 är nya, resten är redan genomförda eller beslutade åtgärder – ofta sådant som den förra majoriteten beslutade om. Men även bland de nya förslagen är många ganska vagt beskrivna i handlingsplanen, menar Josefin Brink:

- Det är mycket utrednings- och uppföljningsuppdrag och en del saker har inte alls någon specifik koppling till våld i nära relationer, som exempelvis säkerhet i domstolslokaler eller begränsning av interners rätt att läsa vad de vill, säger Josefin Brink.

Ett mer generellt problem är att jämställdhetsministern så tydligt markerar att hon inte ser våldet ur ett maktperspektiv, utan att fokus läggs på våld som uttryck för avvikande beteenden hos enstaka individer och grupper.

- Risken är att helhetssynen går förlorad, så att kampen mot våldet ses helt separerat från andra åtgärder för att bekämpa den ojämlika fördelningen av makt och resurser mellan män och kvinnor i samhället, säger Josefin Brink.

- Ska man ändå säga något positivt är det att även våld i samkönade relationer, som länge varit osynliggjort, ingår som en integrerad del i handlingsplanen, och att den innehåller en del förslag som Vänsterpartiet lagt fram, som exempelvis en haverikommission som ska utreda mord på kvinnor och att det ska finnas särskilda enheter i varje polisdistrikt som jobbar med relationsvåld, säger Josefin Brink.

Inga kommentarer: