tisdag, november 13, 2007

Åforsteatern gör en ny satsning

Den 11 november var det exakt ett år sedan vi hade premiären av pjäsen "I skenet från en glasugn". Det skrev jag om i söndags men i dag så koncentrerar vi oss på den nya pjäsen som repeteras för fullt med sikte på premiären den 29 februari 2008. Glasklockan heter pjäsen och är liksom föregående års produktion skriven av Roland Jansson och regissör Dan Nerenius.

I tisdags hade vi presskonferens och då skrev tidningen Östran så här om vår nya pjäs.

"Efter succédebuten med "I skenet från en glasugn" laddar nu Åforsteatern om batterierna. Den 29 februari är det premiärdags för "Glasklockan" som under tre veckors tid kommer att ges i minst elva föreställningar. Repetionerna har precis kommit i gång och ensemblen är till stor del detsamma som förra uppsättningen.

- Men det handlar inte om att vi ska försöka följa upp den succén utan enbart om att vi ska göra en väldigt bra ny föreställning, poängterar regissören Dan Nerenius som liksom manusförfattaren Roland Jansson är tillbaka och jobbar med Åforsteatern igen.

De tvekade aldrig att ställa upp igen när Åforsteatern hörde av sig och efter att Statens kulturråd i somras beviljade 300 000 kronor till satsningen och Sparbanksstiftelsen Kronan givit 100 000 var projektet i hamn ekonomiskt. Det är IF Metall som driver projektet.

- Det blir lite annorlunda den här gången. Förra gången hade folk inga förväntningar på oss utan såg oss som arbetare som skulle försöka spela teater, men nu när det gick så bra sist så är det lite annorlunda konstaterar Susanne Gustavsson i teatergänget.

Visa av erfarenheten efter den förra pjäsen har man valt att göra förberedelserna lite annorlunda denna gången.

- ja då övade vi intensivt i sex dagar i veckan i två månaders tid. Nu har vi sträckt ut tiden till 18 veckor och har två lediga kvällar (fredag och lördag) varje vecka påpekar Susanne.

Från ensemblen förra året har Olle Brozén, Jan-Olof Jäghagen och Peter Hermansson tackat nej på grund av tidsbrist men in har samtidigt kommit Henrik Medin och Bodil Benedictsson Andersson. Bodil är en av de fyra musikerna i föreställningen tillsammans med Willi Österberg, Gitte Lind och Max Lind, som senast var barn i föreställningen men nu är musiker.

Dan Nerenius poängterar engagemanget och den brinnande själen bland skådespelarna för det de gör som viktiga ingredienser, både för att det blev en sådan framgång förra gången och för att han själv känner starkt för att fortsätta jobba med Åforsteatern.

Totalt är alltså elva föreställningar hittills inplanerade men det kan som i fjol bli extraföreställningar och man är även öppen för att ge föreställningar på andra håll.

- Vi fick förfrågningar om det även med den förra pjäsen men den handlade så mycket om Åfors att det hade känts konstigt att spela den nån annanstans menar Susanne Gustavsson

Den nya pjäsen är inte låst till vare sig plats, tid eller rum på samma sätt men tiden är ändå i centrum.

- Centrum för föreställningen är "Maktens boning" där tiden stått stilla förklarar Dan Nerenius. Han berättar att även om pjäsen saknar en tydlig röd tråd i sin handling utan består av flera delar så handlar den om vikten av att bevara makten över sina val.

- Alla skådespelare och roller är viktiga för att bära upp pjäsen, men två roller förekommer på scenen i princip hela tiden. Det är Herr´n i Maktens boning ( Joel Israelsson) och hans tjänare Spartacus (Anders Andersson), berättar Dan Nerenius.

Han påpekar att Roland Jansson med kännedom om de olika aktörerna i viss mån sett till att specialskriva rollerna just för dem.

Så det blir med all säkerhet en spännande premiär att se fram emot i Åfors Folkets Hus den 29 februari då "Glasklockan" ges för allra första gången."

Anders Karlsson, Östran 071107

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej jag önskar dig o ina vänner lycka till med era roller,jag såg den förra o vet att ni återigen kommer att lyckas...

Nicke Grozdanovski sa...

Hej..tack för dina lyckönskningar :-) välkommen o se denna nya pjäs