torsdag, november 01, 2007

Gemensam aktion mot regeringen

Jag har natt jobb och därmed är jag ofta hemma på förmiddagarna där jag antingen sover efter en jobbarnatt eller så är jag vaken. Är jag hemma brukar jag oftast titta på 24 direkt som ofta sänder från antingen riksdagen eller något annat intressanta seminarier.

Ofta när det är debatter från riksdagen så är det slående hur lika regeringspartierna är varandra. Det går inte i dag att höra skillnaden på en folkpartist, centerpartist eller kristdemokrat då alla tre partierna talar som moderater. Det måste vara svårt för borgerliga väljare att välja vilket parti de tycker ska företräda dem. Det kan låta bra att man är totalt eniga bland regeringens fyra partier men det kan även stjälpa de i nästa riksdagsval.

Det finns en del som vill att vi i vänsterkanten ska göra på ett liknande sätt och bilda en "vänsterallians" inför valet 2010 bestående av vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet. Det har en del poänger med ett sådant förslag men samtidigt finns det en del brister med. Vi är tre självständiga partier med självständig politik som det är en del skillnader emellan. Jag tycker det är vanskligt att prata om ministerposter och annat tre år innan nästa val, däremot kommer väljarna i god tid innan valet veta vilka ambitioner de tre partiet vill göra efter valet. Men vi kommer troligtvis inte gå ut med ett gemensamt valplattform utan var och en kommer att redovisa vad man vilken politik respektive parti vill föra så att väljarna vet vilket parti man vill rösta på. Det är väljarnas rättighet att avgöra vilket parti de tycker är bäst för deras del.

Går vi ut med ett gemensamt valplattform så innebär det i praktiken att det kommer finnas två partier att välja mellan och då hamnar vi i knät på USA sk demokrati med två gigantiska partier som slåss om makten med var sin presidentkandidat. Därmed inte sagt att vi tre ska puckla på varandra. Vi måste koncentrera oss på att syna den moderaralliansregeringens högerpolitik och med gemensamma krafter visa att de finns ett alternativ till deras politik.

Ett mycket bra exempel på detta är den gemensamma artikeln som Jennie Nilsson (s), Josefin Brink (v), Ulf Holm (mp) författat och synar regeringens jobbgaranti som debatterades i går. Den artikeln följer i sin helhet nedan.

Inga kommentarer: