torsdag, november 01, 2007

Jobbgarantin är en bluff

När riksdagen i dag ( läs i går) debatterar jobbgarantin lämnar vi in en gemensam reservation, skriver företrädare för socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet.Att långtidsarbetslösheten bland ungdomar ökat med 250 procent under det gånga året tycks inte bekymra den borgerliga regeringen. Det enda förslag som arbetsmarknadsminister Littorin (m) lyckats presentera är en illa underbyggd idé om en så kallad jobbgaranti för ungdomar. "Garantin", som innehåller gott om piskor men få konkreta insatser, har sågats av flera tunga remissinstanser. I dag när riksdagen debatterar "jobbgarantin", lämnar vi från socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet in en gemensam reservation. Vi menar att jobbgarantin diskriminerar unga arbetslösa.

Enligt vår uppfattning är beteckningen jobbgaranti direkt vilseledande. Den garanterar inte ett enda nytt jobb. Regeringen satsar inga extra pengar på att ge ungdomar personlig rådgivning, matchning eller utbildning. Tvärtom, så sparar man på arbetsförmedlingens verksamhet.

Vad som däremot garanteras unga arbetslösa är en försämrad ekonomi. Regeringen inför särregler som innebär att ungdomar, trots att de betalar lika mycket som äldre till a-kassan, får en snabbare nedtrappning av ersättningen. Det är lika absurt som om en butik skulle bestämma att ungdomar bara får hälften så många varor för 100 kronor. A-kassan är en generell försäkring. Villkoren ska givetvis gälla lika för alla oavsett ålder. Att införa särregler är att diskriminera unga.

Hitta varaktiga jobb

Regeringens så kallade jobbpolitik med försämrad a-kassa och mindre resurser till arbetsförmedlingen för utbildning och praktik, utgår från en misstro mot människors vilja att arbeta. Det är tydligt att regeringen anser att ungdomar är de minst arbetsvilliga, och att det därför är rimligt att straffa dem extra hårt vid arbetslöshet. Vi delar inte den uppfattningen. Tvärtom är vi övertygade om att unga människor inget hellre vill än att hitta varaktiga jobb och därmed få möjligheter att flytta hemifrån och skapa sig egna vuxenliv. Politikens uppgift är att skapa förutsättningar för detta - också för de ungdomar som inte orkat med skolan eller på andra sätt hamnat utanför.

Regeringens ensidiga piskpolitik riskerar att skapa ännu större utanförskap hos unga människor. Det är trist att behöva konstatera att regeringen är på väg att schabbla bort de möjligheter som högkonjunkturen ger för att ge ungdomar som står längst från arbetsmarknaden nya chanser till jobb. Förlorarna är de unga, de arbetsgivare som inte hittar personal med rätt kompetens och samhället i stort. Det är ett onödigt slöseri som lätt kunnat undvikas om viljan funnits hos den borgerliga regeringen.

Författare:
Jennie Nilsson (s)
Josefin Brink (v)
Ulf Holm (mp)

Inga kommentarer: