onsdag, november 21, 2007

Privatisering är alltid mycket bättre enligt alliansen

Borgerliga politiker är alltid i främsta rummet när det gäller att förespråka privata alternativ till den offentliga sektorn. Emmaboda kommun är inget undantag. Gång på gång lanserar de borgerliga i sina budgetförslag avknoppning av kommunal verksamhet.

Indirekt var det dags igen i måndagens kommunfullmäktige sammanträde där vi behandlade en motion från Christer Jonsson (c) om den kommunala näringsklimatet som enligt arbetsgivarorganisationen Svensk Näringsliv inte är på topp i Emmaboda kommun. Jonsson föreslog i sin motion att det ska tillsättas en politisk arbetsgrupp som ska jobba med dessa frågor. Kommunstyrelsen som behandlade motionen beslutade att föreslå fullmäktige att gruppen ska tillsättas men den ska inte arbeta med förslag som innebär privatisering eller avknoppning av kommunal verksamhet. Detta fick de borgerliga politikerna att gå i taket av ilska. Det verkade som om syftet med motionen var att man ska föreslå privatisering av offentlig kommunal verksamhet och att man skulle gå bakvägen att via denna grupps utredning föreslå detta.

Debatten på fullmäktige blev lång och ideologisk där vi alla i vänstermajoriten (V) och (S) stod upp för förslaget medan de borgerliga tyckte vi var fega och de lät väldigt bekymrade över att privatiseringsfrågan inte ska vara någon uppgift för gruppen. De borgerliga politikerna har inte mycket övers för alla de som arbetar inom offentlig sektor. I allafall verkar det inte så och när de för en gång skull säger något gott om de offentlig anställda så är det under galgen. Offentlig verksamhet kostar pengar säger de, men vad de inte tänker på är att offentlig verksamhet är alla de duktiga människor som bidrar med sin arbete och med sin kunskap till den kommunala service som vi har. Nej enligt alliansen så blir allting mycket bättre och kommunen blir mer attraktiv bara man privatiserar verksamheten så Svensk Näringsliv blir nöjda.

Jag var uppe och sa detta i talarstolen i måndags och retade upp Christer Jonsson och Sven- Åke Svensson (kd) som sa att vi lägger munkavle på gruppen när vi säger att de inte ska utreda ev. privatisering av den offentliga sektorn. Vi lägger inte munkavle på någon utan vi anser att gruppen ska arbeta med näringslivsfrågor gentemot handeln och övriga företag för det är viktigt att man har en bra dialog mellan näringsliv och kommunen och där är vi och den borgerliga oppositionen helt överens. Efter en votering som slutade 22-18 för att gruppen skulle bildas men inte arbeta med privatisering av kommunal verksamhet så klubbades förslaget igenom i fullmäktige. Miljöpartiets enda ledamot avstod att ta ställning under voteringen. Samtliga 22 majoritetspolitiker röstade Ja och alliansens 18 ledamöter röstade Nej.

För mig är det viktigt att framhålla våra kommunala medarbetare, det är inte alltid de får den uppskattning de förtjänar. De gör ett kanonjobb som är till kommuninvårnarnas gagn. Utan dessa skulle hela samhället kollapsa och det skulle bli kaos. Därför är det så trist och så ovärdigt när de jämt får höra borgerliga företrädare sjunga privatiseringens lov. Det ställer vi i Vänsterpartiet aldrig upp på.

3 kommentarer:

Mikael.R.Nilsson sa...

Hej Nicke
ja jag skrivit med om detta på min blogg. jag kunde inte låta bli det!

Mats sa...

Jag hade röstat med er i det här fallet.

Nicke Grozdanovski sa...

jag stavade på tok fel i mitt föregående inlägg. Jag skrev att det var en bra insändare du skrev som vi antog i detta ämne. :-)

Mats, det märks att du inte är någon borgerlig politiker längre