lördag, november 24, 2007

Yttrandefriheten inskränks för vårdpersonal

Vänsterpartiet har utifrån de avslöjanden som framkommit kring situationen vid flera privata vårdbolag lämnat in två interpellationer till riksdagen idag. – Båda rör sig om insynen i hur våra skattepengar används minskar när vården privatiseras.

Detta drabbar både vårdtagare och anställda, säger Eva Olofsson, vänsterpartiets representant i riksdagens socialutskott. Det rör sig dels om arbetsgivarens försök att tysta personalen. Stockholms Läns Landsting har tidigare krävt att de privata entreprenörer som anlitas ska ge sin personal samma skydd som de offentliganställda. Dessa krav har nu tagits bort i regelboken för Vårdval Stockholm. I fortsättningen har inte längre personalen några garantier för att fritt kunna uttala sig, vilket inte bara är ett hot mot yttrandefriheten utan en riskfaktor för patienter eller anhöriga då personalen inte längre vågar berätta om vanskötseln av rädsla för att bli av med sitt jobb.

– Risken att våra grundlagsskyddade rättigheter att meddela missförhållande urholkas är uppenbar, säger Elina Linna, ledamot av justitieutskottet och Socialutskottet. I förlängningen är det en demokratifråga; ska vi som medborgare ha möjlighet att kontrollera vad våra skattepengar används till? Dessutom rör det sig om hur äldre vanvårdas för att de privata vårdbolagen ska kunna tjäna pengar – vinster som tas ur våra skattemedel. Ett aktuellt och förskräckande exempel på hur denna problematik drabbar vårdtagare och personal är Baggershus på Lidingö där Attendo Care nu i förtid sägs upp då man slimmat organisationen så att vårdtagarna, enligt rapporteringen, utsatts för just vanvård. Nu tar kommunen över vården av de äldre på det aktuella vårdhemmet men Attendo Care fortsätter driva sin verksamhet på andra ställen.

Eva Olofsson säger: – De stora vårdbolagen som ryms inom äldreomsorgskategorin har under de senaste åren ökat sin vinst med femtio procent och det är många hundratals miljoner som tas ut i vinst. De små bolagen köps snabbt upp av stora riskkapitalbolag som har till affärsidé att rationalisera och sedan sälja vidare.

Eva anser att detta är ett irrationellt sätt att hantera skattepengar men framför allt ett osmakligt sätt att hantera våra äldre. Trots detta har regeringen avsatt mycket pengar i statsbudgeten för att ytterligare uppmuntra privatiseringar vilket Vänsterpartiet starkt motsätter sig. Det minsta man kan begära i detta sammanhang är dock att regeringen vidtar åtgärder för att garantera insyn och meddelarfrihet.

För att få klarhet i vad den borgerliga regering anser – om det är okej att skattemedel som avsatts till vård istället går till aktieägarvinster, och om det är okej att privatanställda inom vårdsektorn beläggs med munkavle – har Vänsterpartiet lämnat in två interpellationer till berörda ministrar.

Inga kommentarer: