tisdag, december 11, 2007

Allas ansvar att stå upp mot homofobi

För Vänsterpartiet är det självklart att alla människors kärlek och sexualitet ska respekteras. Hatbrott mot homo- och bisexuella samt transpersoner är tyvärr vanligt förekommande och en särskilt allvarlig form av brottslighet. Homofobi utgör ett hot mot demokratin. Därför känner vi sympati med och beklagar misshandeln av centerpartiets riksdagsledamot Fredrick Federley och övriga personer som drabbas av olika sorters hatbrott.

- Det är viktigt att alla hatbrott anmäls. Därför välkomnar vi att Federley polisanmäler misshandeln, att han som offentlig person gör det, är en viktig markering som kan ge både styrka och mod åt andra som har blivit utsatta för samma sak, säger Marianne Berg (v), riksdagsledamot och vice ordförande i riksdagens hbt-grupp.

I Sverige har brotten med homofobiska motiv ökat markant. Samtidigt som hatbrotten ökar uppvisar rättsväsendet liksom vård och socialtjänst en skriande brist på hbt-kompetens, det vill säga kunskap om livsvillkoren för homo-, bisexuella och transpersoner.

- Vi hoppas att regeringen nu tar ett rejält krafttag för att öka samhällets hbt-kompetens och presenterar konkreta förslag för att förbättra stödet till människor som utsatts för brott på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, avslutar Marianne Berg.

Inga kommentarer: