torsdag, december 13, 2007

Falsk Borgerlig demokrati

I dag åker statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och Europaminister Cecilia Malmström (fp) till Lissabon för att underteckna de nya EU föredraget. Om ett år är det meningen att riksdagen ska anta detta föredrag och innan dess ska den översättas och skickas ut på en lång remissrunda trots att man har väldigt små möjligheter, om ens några, att ändra på föredragets innehåll. Men Cecilia Malmström säger till Ekot:

– Man hade ju kunnat tänka sig att hoppa över det här med lagrådsremisser och departementspromemorior, men vi har valt den här långa vägen just därför att ge riksdagsledamöter, organisationer, föreningar och politiska partier möjlighet att svara på remissen och att sätta sig in i det så att vi får nästan ett års diskussion kring det. Det tror jag är värdefullt.

Europaminister Cecilia Malmström efterlyser en bred folkbildning i denna fråga men det är väldigt bekvämt att veta att det blir ändå som man vill. Att inte riskera att det man är för kommer att förkastas av folkviljan i en folkomröstning. Så långt sträcker sig inte Cecilia Malmström intresse för folkbildningen och i slutändan folkviljan. Det är en falsk demokrati som regeringen med stöd av socialdemokraterna ägnar sig åt i denna fråga.

Nu ska riksdagens 349 ledamöter där majoriten är för detta föredrag avgöra föredragets framtid och det blir ingen rysare precis. Man undrar vad denna remissrunda har för betydelse i praktiken då allt redan är klart. Nej nu är det dags att kräva en folkomröstning om föredraget. Då får vi en legitimt demokratiskt beslut som ingen kan ifrågasätta.

Inga kommentarer: