onsdag, december 26, 2007

Hammarby 2007 Del 1.

Hammarbys fotbollsår 2007 blev en omtumlande och händelserik säsong. Ett år som man slets mellan hopp och förtvivlan mellan glädje och sorg både i Sverige men även ute i Europa. Med facit i hand blev det en godkänd säsong, men vi tar det givetvis från början.

FÖRSÄSONG:

Hammarbys försäsong var allt annat än harmonisk. Man tappade inför året en del viktiga spelare som var förgrundsfigurer under 2006. Det var i försvaret som det tunga avbräcket märktes mest. Spelare som Max von Schlebrügge, Fredrik Stoor, Petur Martiensson lämnade klubben. Lägg där till målvakten Ante Covic, anfallaren Pablo Piñones- Arce och tränare Anders Linderoth så förstod alla Hammarbyare att 2007 skulle bli ett tufft år.

Men den nya tränare Tony Gustavsson som kom från Degerfors gjorde ett bra jobb med truppen som även förstärktes med Erland Hellström i målet som dock var skadad under försäsongen. Därför lånades Richard Kingson in fram till juni. In kom även den unge amerikanske anfallaren Charlie Davies som skulle visa sig få en tuff säsong och från Island värvades Heidar Geir Juliusson på topp. I försvaret kom dansken Christian Traoré och från Degerfors värvades Emil Johansson. Dessutom togs en del unga spelare från ungdomsleden upp i A-truppen.

Spekulationerna var heta för hur detta Hammarby skulle lyckas i allsvenskan och när Hammarby förlorade med 1-5 mot Brommapojkarna i en träningsmatch började olyckskorparna kraxa än mer högljut. Det fanns en del som tippade Hammarby som ett lag för bottenstriden men de allra flesta experter inklusive mig tippade Hammarby i mitten av tabellen.

Träningsmatcherna gav inga direkta indikationer om Bajen skulle bli en fågel eller fisk i årets allsvenska. Det blandades och gav under matcherna och när Bajen styrde kosan mot Ullevi, Göteborg den 10 april för premiärmatch mot GAIS var det nog många oroliga spelare, ledare och fans som undrade hur detta skulle sluta.

ALLSVENSKAN:

1-1 blev det i premiären borta mot GAIS då den nya stjärnskottet Sebastian Castro-Tello gav Bajen ledningen efter 10 minuter. Matchen var jämn så 1-1 var rättvist och Hammarby kunde se fram emot hemmapremiären den 14 april mot nykomlingarna Trelleborg. En stabil seger blev det för Hammarby som vann med klara 3-0. Målskyttar Paulinho, Zengin och Eguren och faktiskt ledde Hammarby serien efter två omgångar med 4 poäng.

Omgång tre hade årets första derby på programmet då Hammarby mötte AIK på Råsunda den 24 april. I en tät och intensiv derbymatch stod tyvärr Hammarby som förlorare med 0-1. Mendes gjorde ett tidigt mål för AIK som kunde hålla ut till slutsignalen. Omgången efter stod Hammarby återigen som segrare då man på Söderstadion tog en gruvlig revansch på Brommapojkarnas 1-5 seger under träningsmatchen på försäsongen. 4-0 skrev slutsignalen till. Petter Andersson blev två målskytt, Traoré och Paulinho gjorde de andra målen.

I den femte omgången den åttonde maj drog kosan söderut för en svår bortamatch mot ett av många experter tippat topplag nämligen Malmö FF.

Efter ett tidigt Malmö mål signerat av Daniel Andersson trodde väl många att de skulle bli en enkel seger för MFF. Men de grönvita ville annat. Med en riktig kämpa insats kom då kvitteringen i den 32 minuten av Sebastian Eguren.

Trots en intensiv Malmöpress så höll Hammarby undan och tog en viktig pinne denna härliga majkväll

I den sjätte omgången gick Hammarby upp i serieledning igen. Detta efter en 1-0 seger över Örebro hemma efter ett sent mål av Heidar Geir Juliusson som på övertid frälste alla Bajare. Hammarby hade startat serien på ett överraskande bra sätt. Det var inte många som tippade Hammarby som serieledare efter sex omgångar. Säsongens andra förlust kom dock i nästa omgång då Bajen mycket överraskande förlorade borta mot Gefle med 1-0 och därmed var Hammarby nere på jorden igen.

I omgång åtta den 26 maj kom de regerande mästarna Elfsborg till Söderstadion. En spännande drabbning blev det med många chanser åt båda håll, men till slut så stod bortalaget som segrare med 0-1 efter ett mål av Daniel Alexandersson i den 79 minuten. Nu började alla experter säga att "vad var det vi sa?". Hammarby hade sjunkit till en åttonde plats i tabellen men det var väldigt jämt vid denna tidpunkt. Det skilde bara tre poäng upp till serieledarna så än var Bajen med i toppstriden.

Den 11 juni åkte Hammarby till Halmstad för match i den nionde omgången. Efter en mållös första halvek kom målen i andra. Fyra stycken blev det fördelade på två för vardera laget.

Två gånger tog Halmstad ledningen och två gånger kvitterade Hammarby. Målskyttar Louay Chanko i den 55 minuten och Paulinho i den 90 minuten. En skön kvittering blev det för våra grönvita hjältar. Första pinnen efter två raka 0-1 förluster var ett faktum och Hammarby klättrade upp till sjunde plats med 12 poäng.

Derbydags mot Djurgården på Råsunda den 19 juni stod på programmet. Ett Djurgårn som ledde serien efter nio omgångar men i denna match hade det ingen betydelse. Hammarby vann rättvist med 2-0 efter två sköna mål av Sebastian Eguren. Hammarby var återigen på vinnarspåret och det kunde inte komma lägligare än seger mot våra rivaler från huvudstaden.

Bajen fortsatte på den inslagna vägen då IFK Göteborg i nästa omgång besegrades på Söderstadion i en underbar match med 3-1. Målskyttar i den matchen var Eguren, Chanko och Zengin. Seger innebar att Hammarby klättrade upp på en tredje plats i tabellen med 18 poäng. Denna match var målvakten Richard Kingson sista match för Hammarby och King Richard drog vidare till Birmingham City.

Den fjärde juli drog busslasten återigen söderut denna gång mot "Sundets Pärla" Helsingborg. Hammarby lyckades inte upprepa de senaste två omgångarnas segrar utan förlorade med 2-4. Erland Hellström gjorde debut i målet och hade väl ingen lyckad afton.

Helsingborg var det bättre laget och gick fram till 3-0 efter en knapp timme spel. Men Bajen gav inte upp utan kämpade sig tillbaka in i matchen och gick fram till 3-2 genom Sebastian Castro-Tello 62 minuten och Paulinho i den 74 minuten. Sen hade Bajen bud på kvittering då Eguren nickade tätt tätt utanför stolpen. Matchen avgjordes på övertid när McDonald Mariga gör 4-2.

Förlusten innebar att Hammarby nu låg sexa i tabellen.

Ny bortamatch väntade i den 13 omgången då svåra Kalmar FF tog emot på Fredriksskans. Efter en mållös halvlek där Bajen hade de bästa spelet med bl a en frispark av Chanko i kryssribban tog effektiva Kalmar FF över i målprotokollet. Två misstag i Hammarbyförsvaret gav Kalmar segern med 2-0. Dessutom skadade sig målvakten Hellström i ljumsken och tvingades utgå i första halvlek och ge målvaktshandskarna till Benny Lekström.

Två raka förluster gjorde att efter halva serien låg Hammarby där de allra flesta experterna hade tippat laget I mitten av tabellen på en sjätte plats med 18 poäng.

Helt missnöjda var inte Hammarby supportrarna efter första halvan av serien, fortsättning skulle följa.....