fredag, december 28, 2007

Hammarby 2007, Del 2.

Allsvenskan:

Efter halva serien låg Bajen sexa i tabellen med 18 poäng och man såg höstsäsongen med tillförsikt, och det började bra när man den 18 juli i den 14 omgången tog emot Kalmar FF hemma på söderstadion. Slutresultatet skrevs till 1-0 för Hammarby och i målet stod Benny Lekström som alltså fick hålla nollan i sin första match från start. Hammarbys målskytt blev Petter Andersson som gjorde 1-0 i den 30 minuten. Segern innebar att Hammarby täppte till avståndet till serietoppen till sex poäng.

Omgången efter tog Hammarby ytterligare en viktig seger då Malmö FF gästade Söderstadion den 1 augusti. Återigen blev det 1-0 och målskytt Paulinho som redan i den åttonde minuten gjorde matchen enda mål. Matchen skulle kunna bli i ihågkommen för den "magiska matchen" för sin stämning på läktaren där Bajensången ljöd över Söderstadion under hela matchen. Men tyvärr skulle samtalsämnet bli något helt annat. I den 63:e minuten fick några personer som kallar sig Bajen supporters för sig – när Hammarby tillråga på allt ledde med 1-0 – att kasta in diverse föremål på gästande spelare. Spelat avbryts i tio minuter och dryga böter väntade Hammarby. Helt oacceptabelt att några idioter ska betée sig på detta viset. Hoppas verkligen att de inte får gå på fotboll för en lång tid framöver. Hammarby var i och med seger nu bara fyra poäng från serieledarna Halmstad. En sportsligt bra start på hösten för Hammarby med två raka segrar mot lag som tippades innan serien tillhöra toppen.

Fyra dagar senare gästade Hammarby Örebro och ett tröttkört Hammarby förlorade tyvärr matchen med 3-1 efter två väldigt sena Örebro mål. Lars Larsen gav ÖSK ledningen med 2-1 på straff i den 90minuten då även Suleyman Sleyman fick lämna matchen med ett rött kort. Sen kom även 3-1 för Örebro på stopptid genom Patrik Anttonen. Hammarbys mål gjordes av Paulinho strax före halvtidsvilan i den 42 minuten.

Derbydags väntade den 13 augusti i nästa omgång då Hammarby mötte Djurgården i en bortamatch på Råsunda. Hammarby spelade helt lysande i första halvlek och borde ha lett matchen men effektiviteten framför mål var inte det bästa i denna match. I stället tog Djurgården över i andra och Mikael Dahlberg gör matchens enda mål i den 60 minuten. En ny svidande förlust gör att Hammarby tappar mark på topplagen. Efter 17 matcher så ligger Hammarby på en åttonde plats med 24 poäng. Sju poäng upp till serieledarna.

Tredje raka förlusten blev ett faktum mot Halmstad hemma. Återigen 0-1 på resultattavlan. Hammarby hade svårt att förvalta sina målchanser och oron bland supportarna över detta började bli påtaglig. Drömmen om guldet eller en topplacering försvann denna bittra augustikväll på Söderstadion. Målet för Halmstad kom i den 55 minuten genom Tomas Zvirgzdauskas.

Äntligen blev det seger i den 19 omgången då Hammarby slog Brommapojkarna med 2-0 på Stockholms Stadion. Dessutom Hammarbys första bortaseger för säsongen. Målskyttar Sebastian Castro-Tello i den 26 min och fem minuter senare gjorde Erkan Zengin 2-0.

Nytt derby väntade den 3 september då Hammarby tog emot AIK på Råsunda. Erland Hellström var tillbaka i målet efter sin skada. Efter en underbar första halvlek som klart gick i Hammarbys favör blev det pausvila med en 1-0 ledning. Sebastian Eguren gjorde målet i den 19 minuten. Tyvärr tappade Hammarby matchen i andra halvlek. Först gjorde Lucas Valdemarin 1-1 för AIK precis i början av andra halvlek, 48min. Inte nog med det så gjorde han även 1-2 i den 60min. Hammarby försökte komma tillbaka men AIK kontrollerade matchen effektivt. Hammarbys stora chans till kvittering kom på övertid då Paulinho fick en fin möjlighet, men avslutet rullade sakta utanför AIK målvakten Örlunds bortre stolpe.

Gefle kom till Söderstadion den 15 september för match i den 21 omgången. Det blev en målrik historia som slutade 4-3 till Hammarby efter en sanslös första halvlek som slutade 3-3. Tre av målen gjordes av Paulinho och det fjärde av Petter Andersson. Matchavgörande 4-3 kom rättvist i den 73 min genom Paulinhos tredje mål för kvällen.

Hammarbys enligt mig bästa prestation under allsvenskan kom i den 22 omgången då Hammarby betvingade guldjagande Elfsborg i Borås med 2-1. Efter en underbar genomförd laginsats var det Sebastian Eguren som gjorde bägge målen varav 2-1 kom på straff. Elfsborg tog en tung ledning med 1-0 redan efter tre minuter men Hammarby åt sig in i matchen och 1-1 kom i den 27 minuten och var en konstmål signerad Sebastian Eguren.

Den sköna segern mot Elfsborg innebar att Hammarby återigen var med i toppstriden. Med fyra matcher kvar skiljde de nu endast fyra poäng och i nästa omgång väntade serieledarna Göteborg på Ullevi

Dock gav IFK Göteborg Hammarby inte en chans i matchen den 1 Oktober. Blåvitt vann komfortabelt med 3-0 efter 2-0 i halvlek. Ett skadedrabbat Hammarby orkade inte stå emot anstormningen från hemmalaget. När man dessutom gör 1-0 redan efter fyra minuter så är uppförsbacken ännu mera brant. Där försvann gulddrömmarna återigen för Hammarby.

Omgång 24 bjöd Hammarby upp Helsingborg till Söderstadion och skåningarna tackade och vann ofint nog med 0-2 efter att Razak Omotoyossi gjort båda målen. Hammarby var dock det bättre laget och borde ha vunnit matchen men oturen grinade oss i ansiktet denna gråa oktoberkväll. Återigen fick en match avbrytas på Söderstadion sedan publiken kastat in saker på planen. Dessa tilltag är förödande för Hammarby dels ekonomiskt givetvis men även det goda ryktet som laget och vi supporters har haft är numera skamfilat och det kommer ta många år att bygga upp förtroende igen.

Den 21 oktober spelade Hammarby sin sista bortamatch som är den längsta resan i serien. Det var nämligen Trelleborg som väntade i näst sista omgången. Hammarby hade inte mycket att spela för medan Trelleborg vid seger skulle säkra det allsvenska kontraktet och viljan att vinna fanns där. Segern med 1-0 för hemmalaget gör att vi återigen får möta Trelleborg 2008. Rasmus Bengtsson hette Trelleborgs matchhjälte som gjorde målet i den 54 min.

Sista omgången skulle bli den match som Charlie Davies skulle vakna till liv. Fram till denna match hemma mot GAIS hade inte han gjort ett enda mål i allsvenskan. Nu lossnade allt för amerikanen och han gjorde inte bara ett mål, inte ens två utan hela tre stycken baljor blev det för Davies. En stjärna hade föds i den grönvita tröjan och de bådar gott inför 2008. 4-0 vann Hammarby med och förutom Charlie Davies gjorde Sebastian Castro-Tello mål.

Hammarby slutade tillslut på en sjätte plats med 36 poäng och det blev tillslut 13 poäng upp till svenska mästarna IFK Göteborg. Elva segrar blev det tre oavgjorda och tolv förluster 35-31 i målskillnad blev facit i allsvenskan 2007. Bästa målskytt för Hammarby blev Paulinho som gjorde nio mål under den allsvenska säsongen. En godkänd säsong men inte mer. Jag hade själv tippat laget som sexa i år och tränare Tony Gustavsson tog ut de han kunde ur laget i under året. Hoppas han får fortsätta bygga vidare på laget så blir det bättre 2008. Jag har stora förhoppningar på Hammarby nästa säsong.

Men det återstår en del att redovisa, nämligen Hammarbys cupäventyr ute i Europa och det kommer i nästa del av Hammarby 2007.