fredag, december 14, 2007

CH Hermansson 90 år

I dag fyller en av de stora i svenskt vänsterparti och även en av de stora i svensk politik Carl-Henrik Hermansson, eller C H som han blev med svenska folket 90 år. Han föddes den 14 december 1917 i Bollnäs som son till handelsföreståndaren August Gottfrid Hermansson och dennes hustru Hilma Johanna (född Melander) hans politiska engagemang började på allvar i och med skotten i Ådalen 1931 då fem personer sköts ihjäl i en demonstration och nazismens inträde i läroverket i Sundsvall.

- Det fanns de som gick i stövlar och koppel i skolan.

Då gick han med i SSU till rektorns förtret. Fast SSU i Stockholm, dit han kom vid trettiotalets mitt, var mest en karriärstege och där frodades intrigerna. Så det blev Clarté i stället, där en bredare vänster samlades. Där träffade han 1939 sin blivande hustru Märta Krantz som han levde med fram till hennes död 2001.

CH Hermansson gick med i kommunistpartiet 1941 och det var svenskarnas samarbete med Tyskland under andra världskriget som var en bidragande orsak till inträdet i partiet. 1964 valdes han till Svenska kommunistpartiets ordförande. Under hans tid som ordförande så bytte partiet namn till Vänsterpartiet Kommunisterna.

Hermansson bidrog också under sin tid som partiledare till att partiet skulle fjärma sig från Sovjetunionen och ansluta sig till eurokommunism. På partikongressen 1967 deklarerades det att internationell solidaritet inte bara skulle begränsas till kommunistpartier, utan även innefatta alla rörelser, partier och grupper som i olika länder kämpar för fred nationellt oberoende, frihet och socialism. Det betydde också samverkan med vänstersocialistiska partier, såsom socialdemokratiska partier.1968 tog Hermansson avstånd från den sovjetiska inmarschen i Tjeckoslovakien under Pragvåren.

CH Hermansson ledde partiet fram till 1975 och satt i riksdagen för partiet till 1985. Även efter hans riksdagsuppdrag fortsatte Hermansson att delta i samhällsdebatten. Genom artiklar i olika tidningar och böcker har han genom hela sin politiska tid bidragit med ett stor intellektuella inlägg från vänster. Som ideolog är han en respekterad och kunnig person även bland hans politiska motståndare och älskad av merparten av den svenska folket.

Han har skrivit följande böcker med utgivningsårtal.

Det monopolkapitalistiska Sverige (1943)
Koncentration och storföretag (1959)
Monopol och storfinans (1962)
Monopol och storfinans - de 15 familjerna (1965)
Vänsterns väg (1965)
För socialismen (1974)
Kommunister. Första boken (1977)
Kapitalister I. Monopol (1979)
Kommunister. Andra boken (1980)
Kapitalister II. Storfinans (1981)
Socialism på svenska (1983)
Sverige i imperialismens nät (1986)
Ägande och makt. Vad kommer efter de 15 familjerna? (1989)
Företagens makt och makten över företagen (2003)

Med stora hjärtliga Gratulationer vill jag hedra CH Hermansson på hans 90 års dag och tacka honom för hans gärningar för det parti som jag är verksam i. Jag lyckönskar honom fortsatt god hälsa och fortsatta goda år. Han och Vänsterpartiet fyller 90 år samma år och det har ett stort symbolvärde att en av våra stora är jämnårig med partiet.

Inga kommentarer: