tisdag, december 18, 2007

Kommunfullmäktige

I går på kommunfullmäktige i Emmaboda klubbades Vänsterpartiets och Socialdemokraterns förslag till tilläggsanslag på 3,9 miljoner ut i verksamheten. Känns jättebra att kunna ge Socialnämnden, Bildningsnämnden och i viss mån Teknik och Fritidsnämnden extra tillskott i respektive budgetkassa. Socialnämnden får 2, 35 miljoner, Bildning får 1, 45 miljoner och Teknik o Fritid får 100 000 kronor. Vidare avsätts 50 000:- av kommunstyrelsens ram för arbete med jämställdhet och mångfald.

När det gäller den nämnd jag sitter i Bildningsnämnden så innebär denna ekonomiska förstärkning att vi kan anställa en kurator på högstadiet och det är en angelägen satsning. Vi har i dag bara en kurator tjänst på hela kommunen som riktar sig till skolans verksamhet och hon gör ett väldigt bra jobb men hon har ingen chans att nå till alla de elever som behöver stöd på olika sätt. Nu kommer en förstärkning på detta område och det är glädjande tycker jag.

Något som gläder mig är att vi undvek en avgiftshöjning av musikskolans verksamhet. I den tidigare förslaget var att höja terminsavgiften med 100 kr från dagens 350:- till 450:-. Nu kommer höjningen att dras tillbaka i och med budgetförstärkningen. Vi har i dag många elever som går i musikskolan och får en fin och bra utbildning av våra duktiga musiklärare. En avgiftshöjning hade riskerat innebära att en del elever inte hade haft råd med forstatt musikutbildning. Musik är liksom all annan kulturverksamhet viktig för individens egen utveckling och självförtroende. Det kan jag intyga som sysslar med teater på fritiden. Därför är det angeläget att de som verkligen vill och brinner för musiken ska kunna gå kvar och inte behöva sluta p g a föräldrarna inte har råd med denna utbildning.

Verksamheten Go on(sdag) är också säkrad för framtiden tack vare att kommunstyrelsen tillskjuter 200 000 kronor till Bildningsnämnden för denna verksamhet. Go on som det heter i folkmun startade förra hösten och det innebär att det finns aktiviteter nästan varje onsdag som alla kan ta del av. Några kostar en slant, andra är gratis. Man kan göra egen film, vara med i teatergrupper, dansa, gå på bio, lära sig ett nytt instrument på musikskolan eller besöka biblioteket som har långöppet till 21.

De som bjuder in är Emmaboda bibliotek, Emmaboda bad- och träningscenter, Fritidsgården, Nöjeshuset, Folkets Hus, Musikskolan, Skatehallen och ett antal föreningar. För dem som inte bor i själva Emmaboda finns det även tillgång till gratis buss både in till Emmaboda och hem.

Denna verksamhet är uppskattad och leds av många eldsjälar och Emmaboda lever verkligen upp på onsdagskvällarna och det är därför skönt veta att detta kommer fortsätta nästa år också.

Detta var en trevlig avslutning på kommunfullmäktigearbetet 2007 och det som såg så mörkt ut under sommaren och hösten har ljusnat betydligt nu även om det givetvis skulle tillönskas mer pengar och mer kommuninvånare som bor i vår kommun. Det som är en smolk i glädjebägaren är att många väljer att flytta ifrån oss och ännu en gång visar befolkningsstatisken på ett minus för 2007.

Men jag lovar att vi gör allt vad vi kan för att få en attraktiv kommun att arbeta och bo i. En levande kommun som är till för både små och stora, unga som äldre, kvinnor och män.

Inga kommentarer: