tisdag, december 04, 2007

Kristdemokraterna ett parti utan ryggrad

I går kom den svängning som var lika väntad som oväntat. Kristdemokraterna svängde i frågan om bensinskatten och säger sig nu stödja den höga bensinmomsen. I valrörelsen i fjol så gick kd till val på en sänkt bensinskatt och lovade att man skulle arbeta för det. Men för att citera riksdagsledamot Sven- Gunnar Persson från Örebro. "Det var valrörelse, kortfattat".

I valrörelse kan man alltså lova vad man vill. Jag är medveten om att man kan ändra sin politik, det är inte fel att vara självkritisk. Men i kristdemokraterna har det nästan blivit mer lag än undantag. I Kalmar län fanns det 2002 ingen ände på vilka verksamheter inom sjukvården som var hotade och som skulle räddas bara kristdemokraterna kom till makten.
Kd blev största borgerliga parti och fick den viktigaste positionen inom landstinget. Ett år senare drev man igenom de största besparingarna någonsin inom sjukvården. Verksamheter delades upp mellan de tre sjukhuset och Oskarshamn, som kristdemokraterna ständigt sagt sig värna, var inte längre ett fullvärdigt akutsjukhus. Domen kom i valet förra året. Raskt tappade man en fjärdedel av sina väljare och fick finna sig att både moderaterna och centern blev större.

Dessutom blev det maktskifte i landstinget och vänstermajoriteten tog över med stöd av miljöpartiet.

Nu är det dags igen. I dag kan man läsa i Östran att Anders Andersson (kd), Järnforsen som i helgen gästade Emmabodas kristdemokrater, att (kd) vill behålla disktiksköteske mottagningarna som är hotade i samband med kommunaliseringen av hemsjukvården. Man kommer aldrig att acceptera detta menar Anders Andersson. Men med tanke på vad som hände efter valet 2002 är det väl ingen vettig väljare som lyssnar på honom och andra populistiska utspel från kristdemokraterna.

Inga kommentarer: