onsdag, december 05, 2007

Svenskt dubbelspel om klusterbomber

Samtidigt som regeringen idag inleder förhandlingar i Wien om förbud mot klustervapen så fortsätter AP-fonderna att investera svenskarnas pensionspengar i produktion av bland annat klustervapen. Vänsterpartiet kräver att regeringen sätter stopp för klusterbomber och pensionspengar i vapenindustrin.

- Vi har två raka krav: förbjud klustervapen och förbjud AP-fonderna att investera i vapenindustrin, säger Ulla Andersson, ledamot i riksdagens finansutskott.Vänsterpartiet kritiserar regeringen för att den inte ställer sig bakom ett internationellt förbud mot klustervapen och skrotar den svenska klusterbomben Bombkapsel 90.- Det finns inga skäl för regeringen att försvara ett fruktansvärt vapen eller tillåta att våra pensionspengar satsas i krigsindustrin. Sverige har hamnat långt efter andra länder, vi borde gå i täten för kravet på ett totalförbud, säger Ulla Andersson.I februari i år antogs ett avtal i Oslo. Det är första steget mot ett förbud mot klusterbomber 2008.

I dag startar nästa möte inom Osloprocessen, i Wien. Där diskuteras hur klusterbomber ska definieras. Förslag finns att exkludera klustervapen med självförstörelsemekanism från ett förbud, vilket bland annat skulle undanta de svenska klusterbomberna från ett förbud.

Inga kommentarer: