fredag, december 28, 2007

Ta krafttag mot skatteflykt bland storföretag

- Nu krävs det krafttag mot storbolagens s k räntesnurror. Regeringsrättens dom visar att lagstiftningen mot skatteflykt uppenbarligen är verkningslös.

- Lagen måste ses över.

Det säger Marie Engström, riksdagsledamot v, med plats i skatteutskottet och riktar en fråga till finansminister Anders Borg:
Enligt en dom i Regeringsrätten har investmentbolaget Industrivärlden fått rätt i ett skatteärende som innebär att bolag kan kvitta vinster mot ränteavdrag i dotterbolag.

- Det innebär att det nu är fritt fram att inom koncerner göra den typen av transaktioner, enbart i syfte att undgå skatt. Upplägget har också kallats räntesnurran, säger Marie Engström.
Det är uppseendeväckande att detta är möjligt trots att det finns en skatteflyktsklausul i lagstiftningen. Därför är det är uppenbart att lagstiftningen måste skärpas. Skatteverket bedömer också att om flera stora bolag börjar tillämpa den här metoden kommer staten att gå miste om avsevärda skatteinkomster. Man har som värstascenario sagt att det handlar om 60 miljarder kronor.

- Det är anmärkningsvärt att den enda man hittills sagt från finansdepartementet är att en enskild dom inte skulle motivera en översyn av lagstiftningen.

Marie Engström frågar:
Är regeringen beredd att se över lagstiftningen för att förhindra denna form av skatteflykt?

Inga kommentarer: