onsdag, december 05, 2007

(v), (s) och (mp) begär särskild debatt om gasledningen

Riksdagen behöver en samlad diskussion om Sveriges hållning till den föreslagna rysk-tyska gasledningen i Östersjön. Det anser socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet som idag lämnar in en begäran till talmannen om en särskild debatt i riksdagen i denna fråga.

- En rysk-tysk gasledning i vår ekonomiska zon ligger inte i Sveriges intresse, och regeringens agerande hittills inger allt annat än förtroende. Det är därför nödvändigt att riksdagens partier får möjlighet att diskutera denna viktiga fråga, säger Anders Ygeman, riksdagsledamot för socialdemokraterna och ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.

- Det är allvarligt att prestige väger tyngre för högerpartierna än att denna avgörande fråga för Östersjön och klimatet förankras i riksdagen. Förhoppningsvis får vi nu åtminstone en givande debatt om frågan, säger Wiwi-Anne Johansson, riksdagsledamot för vänsterpartiet. - Baltstaterna och Polen vill ha EU-stöd för att utreda en dragning på land, som inte riskerar Östersjöns känsliga miljö.

Regeringen vill inte stödja våra grannländer i denna fråga, det bör vi diskutera närmare, säger Tina Ehn, riksdagsledamot för miljöpartiet. Vid miljö- och jordbruksutskottets möte igår tisdag avslog den borgerliga majoriteten ett förslag till utskottsinitiativ från (s), (v) och (mp).

Inga kommentarer: