torsdag, december 06, 2007

Vårt förtroende för kvinnojourerna står fast

Idag fällde Göta hovrätt de personer på kvinnojouren i Tranås som hjälpte en kvinna att gömma sig med sina barn.

- Det är självklart oacceptabelt om det begås brott på kvinnojourer. Men det som framkommit i hovrättsdomen betyder inte att vårt förtroende för kvinnojourernas verksamhet generellt har rubbats, säger Josefin Brink (v).

Tvärtom har Roks visat att de tar frågan på allvar och Vänsterpartiet litar på att de kommer att följa upp det inträffade. Som ideella organisationer är kvinnojouernas primära roll att garantera säkerheten och tryggheten för de våldsutsatta, samtidigt som de självklart har samma ansvar som alla andra att följa lagen.

- Hur den avvägningen ska hanteras ligger i jourernas eget intresse att reda ut, och är ingenting vi som lagstiftare bör gå in och reglera. Kvinnojourerna står i stor utsträckning för de praktiska stödinsatserna till våldsutsatta kvinnor och barn. I praktiken tar alla de kvinnor som arbetar ideellt på kvinnojourerna det samhällsansvar som staten och kommunerna borde axla, säger Josefin Brink.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en skam däremot att inte män ges samma möjlighet till hjälp och stöd när de utsätts för vål av en kvinna. Samma sak gäller män och kvinnor som lever samkönat. Jag har svårt att förstå varför (v) säger sig vilja verka för allas lika värde men i praktiken agerar annorlunda...

Nicke Grozdanovski sa...

Jag vet inte vad du har fått ifrån att vi skulle agera annorlunda om män blir slagna eller våld i samkönade förhållande? Vi är emot all form av våld. Däremot är det vanligare förekommande att kvinnor blir slagna av män än tvärtom. Det är hemskt för vilken individ som helst att bli utsatt för våld, speciellt av en som man tidigare ha älskat och litat på.

Anonym sa...

Var har du fått info om att det skulle vara vanligare?

Nicke Grozdanovski sa...

Den anmälda misshandeln mot kvinnor har ökat med 33 procent de senaste tio åren, till cirka 25 500anmälningar år 2006 enligt Brottsförebyggande rådet. Vidare allt enligt BRÅ

Ökningen av den anmälda misshandeln mot kvinnor beror troligen såväl på att man i dag, i högre grad än tidigare, anmäler misshandel som att det faktiska våldet har ökat. Samtidigt finns ett stort mörkertal. Brå har i tidigare studier uppskattat att bara vart femte fall anmäls till polisen.

I 72 procent av samtliga anmälda misshandelsbrott mot kvinnor är gärningsmannen en person som kvinnan är bekant med. Oftast handlar det om att mannen och kvinnan har en pågående eller avslutad nära relation