torsdag, januari 17, 2008

Emmabodas allianspartier hoppar av Näringslivsgruppen

Den 19 november förra året klubbade vi i Emmaboda kommunfullmäktige igenom en motion som var skriven av centerpartiets Christer Jonsson som handlade om tillsättande av en politisk näringslivsgrupp. Den ska arbeta aktiv tillsammans med kommunens olika företagare och organisationer för att främja kommunens näringsliv. Dock vill vi i majoriteten inte att gruppen ska arbeta med frågor som rör avknoppning eller privatisering av kommunal verksamhet.

Detta fick den borgerliga företrädarna att gå i taket och kritisera oss i majoriteten för att lägga munkavle och inrätta tankeförbud. Men fullmäktige beslutade trots de borgerligas partiernas upprördhet att denna näringslivsgrupp skulle bildas med tillägget att inte arbeta med avknoppning och liknande frågor.

Efter detta demokratiska beslut valde förra veckan de borgerliga partierna Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna att hoppa av sin medverkan i gruppen. Motiveringen är att de inte kan arbeta i denna näringslivsgrupp eftersom den har tankeförbud och inte kommer att beröra avknoppningsfrågor av kommunal verksamhet.

Jag tycker allianspartierna uppträder märkligt, förvånande och måste jag tillägga respektlöst . De står de fritt att välja vara med eller inte men motiveringen gör att de själva biter sig i svansen. De tycker med andra ord att de är viktigare att arbeta för att privata aktörer ska konkurera med kommunen än att arbeta med övrig privat sektor. Jag kan inte tolka detta avhopp på annat sätt.

Ännu märkligare blir det när ordförande i Centrum Sydost, som är Emmaboda lokala utvecklingsgrupp vars mål är att utveckla företagandet i kommunen, är ledande moderat som alltså väljer att stå utanför näringslivsgruppen bara för att vi inte ska syssla med avknoppningsverksamhet. Är det verkligen det som är det viktigaste för en kommuns näringsliv.

Men vi i majoriteten tycker det är viktiga frågor och kommer fortsätta att arbeta vidare efter det demokratiska beslut som fullmäktige tog i november. Vi kommer inte stå vid sidan om och tjura.

Inga kommentarer: