onsdag, februari 20, 2008

Regeringen skuldbelägger invandrade

Vänsterpartiet kritiserar regeringens nya program för Sfi-utbildningen och menar att utbildnings- och integrationsministern lägger ansvaret för bristerna i svenskundervisningen på eleverna.

- Den bristande kvaliteten på Sfi och de ekonomiska förutsättningarna för att studera kan inte lastas på den invandrade. Eftersom timersättningen för vuxna som deltar i Sfi-undervisningen har tagits bort tvingas många att välja bort svenskundervisningen av ekonomiska skäl, säger Rossana Dinamarca (v), riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson.

- Det finns inga belägg för att invandrade använder Sfi-utbildning som försörjning. Jag uppmanar regeringen att istället se hur många som ständigt, även för kortare perioder, tvingas avbryta sina studier och börja arbeta för att kunna behålla sin försörjning, fortsätter Rossana Dinamarca.

Vänsterpartiet menar att kvaliteten måste höjas på Sfi-undervisningen. Därför behövs en tydligare specifikation av lärarnas behörighet. Nästan två tredjedelar av Sfi-lärarna saknar helt kunskaper i svenska som andraspråk, en stor andel saknar dessutom behörighet i vuxenpedagogik. Vänsterpartiet vill att det ska bli möjligt att utbilda sig till Sfi-lärare som ett spår i lärarutbildningen eller som en egen utbildning.

Inga kommentarer: