lördag, februari 02, 2008

Stöd Operation barnfrid

Barnombudsmannen har föreslagit att regeringen skall starta en nationell satsning mot barnaga kallad Operation barnfrid. Eva Olofsson, riksdagsledamot för vänsterpartiet, stödjer BO:s initiativ och har med anledning av detta idag lämnat in en fråga till socialminster Göran Hägglund om vad regeringen tänker göra.
Här är hela Eva Olofssons fråga:

Nyligen har en studie presenterats som visat att mildare form av barnaga har ökat i Sverige sedan 2000. Karlstad universitet och Stiftelsen Allmänna barnhuset har upprepat en studie som de gjorde för sex år sedan där de frågat barn och föräldrar om deras erfarenheter och attityder till kroppslig bestraffning. Detta är mycket oroande.

I ett pressmeddelande kräver BO en satsning på ”operation barnfrid”, något som vänsterpartiet stödjer. Vi är mycket oroade över situationen och de förslag som hittills presenterats av regeringen för att skydda barn. Istället bör det förebyggande arbetet bli tydligare, bredare och kraftfullare. Kända riskfaktorer i barns hemmiljöer måste uppmärksammas i tid av dem som finns i barnens närhet och av samhället i stort, detta motverkas av vårdnadsbidraget. Operation barnfrid bör riktas till alla föräldrar. I den bör även ingå vilka metoder som föräldrar kan använda i vardagen när konflikter uppstår, metoder som till skillnad från så kallade nannyakuter skall vara vetenskapligt beprövade.
Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att minska riskerna för barn att utsättas för aga eller liknande bestraffning?

Inga kommentarer: