fredag, februari 22, 2008

Borgarna backade i klimatberedningen

Vi beklagar att det inte gått att få enighet i Klimatberedningen. Trots en betydande samsyn kring behovet av omställning orkade inte beredningens borgerliga majoritet ta ansvar för framtiden.

Regeringspartiernas förslag innebär utsläppsminskningar i Sverige med 30 procent. Vi ville sätta målet till 40 procent. Däremot är vi helt eniga med majoriteten om ambitionen i de internationella insatserna.

Vårt mål om 40 procent innebär alltså minskningar om 40 procent utsläppminskning i Sverige plus 8 procent genom internationella insatser.

Beredningen är överens om att målet för svenska utsläppsminskningar till 2050 bör ligga på mellan 75 och 90 procent i förhållande till 1990. För att nå denna nivå 2050 krävs enligt vår uppfattning att åtgärder vidtas i en jämn takt. Alliansens förslag innebär att förändringarna istället kontinuerligt ska accelerera, vilket medför ekonomiska nackdelar. Förslaget innebär därmed att vi lägger över bördorna för att reducera utsläppen på kommande generationer.

Vi vill understryka att så länge som det inte råder en enighet om målet för utsläppsminskningar i beredningen så finns det inte heller full enighet om handlingsplanen. Ett flertal förslag i handlingsplanen rör investeringar eller investeringsstöd i ny miljövänlig teknik och infrastruktur.

Beroende på den övergripande ambitionsnivån för klimatpolitiken så behöver dessa investeringsstöd vara mer eller mindre omfattande. De skilda målen mellan oss och majoriteten handlar alltså i stor utsträckning om att vi har betydligt högre ambitionsnivå i de delar av beredningens förslag som rör investeringar i miljövänlig teknik.

Målet har också stor betydelse i det att regeringen löpande behöver följa upp utvecklingen i förhållande till målet och vidta åtgärder i det fall prognoserna visar att målet inte kommer att nås. Målet kommer därför bli styrande för den samlade klimatpolitiken. Av den orsaken så är det mycket beklagligt att regeringspartierna inte lyckades ena sig om ett gemensamt förslag till mål som vi kunde ha kommit överens om över blockgränserna.

Svenska företag myndigheter, företag, kommuner och invånare behöver entydlig och långsiktig svensk klimatpolitik att förhålla sig till.

Gemensamt utalande från vänsterpartiets, socialdemokraternas och miljöpartiets ledamöter i Klimatberedingen

Inga kommentarer: