tisdag, mars 25, 2008

De ekonomiska klyftorna mellan barn ökar

De ekonomiska klyftorna mellan barn ökar

- Rädda Barnens nya rapport visar att barnfattigdomen minskar i Sverige, men samtidigt ökar klyftan mellan de barn som är fattiga och de barn som har det bra, säger Eva Olofsson, riksdagsledamot för vänsterpartiet med plats i socialutskottet.

I de områden där barnfattigdomen var låg från början är den ännu lägre idag, medan den i områden där den var hög från början är ännu högre idag. Den ekonomiska utsattheten för dessa barn har ökat. Vartannat barn som lever med en ensamstående förälder med utländsk bakgrund växer upp i ekonomisk utsatthet. Hos barn med två helsvenska föräldrar är barnfattigdomen 3 %.

- Det är djupt oroande att klyftan mellan de barn som har det bra och de som lever i fattigdom ökar. Det leder till att barn som lever i ekonomisk utsatthet stängs ute från att delta i och göra saker som de flesta barn ser som en självklarhet, säger Eva Olofsson och frågar socialminister Göran Hägglund:

- Vad tänker ministern göra för att minska den växande klyftan mellan de barn som har det bra och de som lever i fattigdom?

Inga kommentarer: