torsdag, mars 13, 2008

Hearing om försäkringssystemen

Vänsterparitet hade på onsdagen en hearing om försämringarna av sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Är vi på väg bort från så kallad standardtrygghet där flertalet får en inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet och sjukdom, mot en modell med grundtrygghet där allt fler tvingas skaffa privata försäkringar för sin ekonomiska trygghet?

På seminariet fanns företrädare för a-kassornas samorganisation, LO, TCO, Hotell och restaurang facket, Handikappförbundens samorganisation, Kommunal, Reumatikerförbundet, STROKE riksförbundet, Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, Riksförbundet Autism, Byggnads, Svenska diabetesförbundet, Psoriasisförbundet, Synskadades riksförbund, Njurförbundet, Teaterförbundet, Riksförbundet för trafik, -olycksfalls och polioskadade.

Ulla Andersson, vänsterpartiets talesperson i ekonomisk politiska frågor sa i sin inledning att "Det är ett systemskifte som rullat in där grupper ställs mot varandra där sjuka, personer med funktionsnedsättningar och arbetslösa bestraffas och målas ut som tärande och de som har turen att just nu vara friska eller ha ett arbete belönas med skattesänkningar. Det ska löna sig att vara frisk och högavlönad med andra ord."

Ingrid Burman, förbundssekreterare på TCO framförde stark kritik mot regeringes föreslagna rehabiliteringskedja som allvarligt kommer att urholka tryggheten vid sjukdom.

Jenny Lindblad, expert på arbetslöshetsförsäkringen hos LO, visade på betydelsen av fackliga a-kassor. I länder där arbetslöshetsförsäkringen administreras av staten så saknas den fackliga kopplingen, vilket påverkar den fackliga anslutningsgraden negativt. Hon visade försämringarna påverkar kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden negativt. Regeringen lägger hela ansvaret för deltidsarbetslösheten på kvinnor som är särskilt drabbade.

Ingemar Färm, ordförande i Handikappförbundens samorganisation, framförde också stark kritik mot den föreslagna rehabiliteringskedjan och berättade om förbundens upprop Stoppa jakten på förtidspensionärer och sjuka. Ingemar Färm gav även en känga åt den förra regeringen som inledde den jakt på sjukskrivna där syftet har varit att "minska ohälsotalet, inte ohälsan".

Samstämmigheten bland talarna var stor om att vi är på väg bort från standardtrygghet mot grundtrygghet. Det är ett systemskifte på gång. Anne Carlsson, ordförande för Reumatikerförbundet vädjade till alla på hearingen att mobilisera gemensamt för att stoppa förslaget om rehabiliteringskedjan. Den uppmaningen tar vi med oss!

2 kommentarer:

Mats sa...

Tryggheten måste stå som grund i vårt samhälle.
Sluta behandla människor, speciellt de svaga som luft.

Nicke Grozdanovski sa...

Det är precis det som allians regeringen gör, sparka på de som redan ligger.