lördag, mars 29, 2008

Inför Allsvenskan 2008

I morgon och på måndag är det äntligen avspark för årets allsvenska säsong. Sen väntar ytterligare 29 omgångar innan årets svenska mästare ska hyllas. Sista omgången spelas den 9 november. I år är allsvenskan utökad med två lag och det innebär att den allsvenska familjen numera innehåller 16 lag. Jag tycker det är bra och positivt med mer matcher för de svenska klubblagen. Det kommer att öka intresset för allsvenskan ännu mer. I år är det också EM i fotboll och det innebär att allsvenskan i år är uppdelad i två delar. Elva omgångar ska spelas innan uppehållet som börjar den 12 maj. Sen börjar allsvenskan igen den 1 juli. Det kommer att ha stor betydelse hur lagen klarar denna uppdelning som inte är så enkelt som man kan tro

Jag kan med bestämdhet säga att Sverige har den allra jämnaste första liga i hela Europa. Ingen annanstans på vår kontinent kan sju- åtta lag vinna mästerskapet och ingen av de tippade topplagen går säkra i matcherna mot de lag som förväntas tillhöra botten. Det kommer bli stenhårda 30 omgångar och det finns inte utrymme att ställa ut skorna och tro att det kommer lösa sig av sig självt utan man måste vara fokuserad på varje match annars är risken väldigt stor att man åker på en förlust. Vi vet inte vilka som kommer vinna allsvenskan eller åka ut framåt höstkanten, men vad vi vet att det kommer bjudas på en buffé av dramatik, spänning och bra fotboll.

Förra året vann IFK Göteborg SM-guldet tätt följt av Kalmar FF och Djurgården. Det skilde bara tre poäng mellan dessa tre lag. Nya i årets allsvenska är anrika IFK Norrköping, Norrlands stoltheter GIF Sundsvall och sensationslaget Ljungskile SK. Hur kommer det att gå för dessa nykomlingar? Två lag i allsvenskan kommer att åka ur medan ett lag får kvala sig kvar mot trean i Superettan.

På min blogg kommer du kunna följa allsvenskan under säsongen med fokusering på Hammarby. Där blir det inför matchen artiklar och matchreferat från Bajens matcher. Inför varje omgång följer en presentation av de aktuella matcherna med mitt tips Sen blir det matchfakta från varje match. Efter varje omgång kommer en summering och tabell.

Många experter har sagt sitt om hur allsvenskan kommer att sluta och jag ska väl inte vara sämre. Det är en tuff uppgift att tippa allsvenskans utgång men här kommer i alla fall mitt tips där jag vänder upp och ner på tabellen och börjar med det lag som jag tror kommer sluta sist.



16. LJUNGSKILE SK: Det var en stor sensation när Ljungskile förra året tog steget upp i allsvenskan. En gång tidigare har västkustlaget spelat i allsvenskan och det var 1997 då man hette Panos Ljungskile. Då blev det bara en säsong i högsta ligan och jag tror inte på att det kommer gå bättre denna gång. Man räcker inte till helt enkelt. Truppen ser tunn ut och det är inget som kommer skrämma de andra lagen. LSK kommer att få inrikta sig på försvarsspel där backar och målvakter kommer att få att göra under säsongen. Men man måste göra mål också och även om MR. Ljungskile Jörgen Wålemark 35 år har skrivit på för ytterligare en säsong så ser det magert ut i anfallet. Men i ärlighetens namn är det väldigt kul tycker jag att småklubbar som Ljungskile i denna penningstinna värld fortfarande kan nå sina drömmas mål och leka med de stora elefanterna. Man kan spela utan press och säkert skaka om de andra lagen på planen. I fjol kom man tvåa i Superettan och klubben grundades 1926 och har inga titlar. Hemmaarenan heter Starke Arvid Arena och kapaciteten är 8000 åskådare.


15. GIF SUNDSVALL: Allsvenskans nordligaste klubb GIF Sundsvall är tillbaka i allsvenskan. 2005 åkte man ur allsvenskan och nu hoppas Sundsvall på att återigen etablera sig i högsta serien. Det ska man göra med ett kompakt försvar där den 21 årige Mikael Lustig och islänningen Sverrir Gardarsson kommer att vara nyckelspelare. Viktigt för laget att målvakten Fredrik Sundfors valde att satsa på ytterligare ett år. Han betyder mycket för rutinen och stabiliteten i försvarspelet. Men även Sundsvall måste göra mål för att rädda ett nytt kontrakt och framåt ser det tunt ut. Fjolårets måltjuv Johan Patriksson som gjorde 17 mål i superettan är den som man även i år hoppas ska göra det framåt för Giffarna. Även mittfältaren Joel Cedegren är en viktig kugge för norrlänningarna om han får vara skadefri. En som man tror mycket på är den 20 årige mittfältaren Anton Andersson som man hoppas ska få blomma ut i år. GIF Sundsvall är en gammal anrik klubb som bildades 1903. 12 allsvenska säsonger har det blivit genom åren dock har man inga titlar varken i mästerskap eller cup. Förra året kom man trea i super ettan där man bara släppte in 2 mål på 15 hemmamatcher.Hemmaarenan heter Norrporten Arena och tar 8500 åskådare.


14. TRELLEBORG FF: Allsvenskan sydligaste lag tar nya tag i årets allsvenska. I fjol hängde man kvar endast tack vare bättre målskillnad gentemot Brommapojkarna som åkte ut. Nu ska den meriterade tränaren Tom Phral lotsa laget till högre höjder. Men inte ens han kan göra underverk men det är en utmaning för honom att lyckas i TFF. Jag tror att laget kommer att slåss i botten för att undvika nedflyttning. Men får han alla lagdelar att fungera så kanske Trelleborg kan bli en överraskning i årets serie. Målvakts besättningen i klubben ser spännande ut i alla fall då man inför säsongen fått in den 21 årige U-21 landslagsmålvakten Johan Dahlin som kommer att utmana den tänkte förste målvakten Fredrik Persson som dock missade större delen av förra säsongen pga. en korsbandskada. I försvaret finns en av de Trelleborgs bästa spelare, Dennis Melander som tillsammans med nyförvärvet Mattias Nylund ska stoppa motståndarnas offensiva räder. På mitten finns rutinen i form av Mattias Thylander som är äldst i laget med sina 32 år och som har spelat i Malmö FF, AIK och Halmstad. Även Jonas Bjurström kommer att vara en viktig kugge i TFF:s mittfält. Framåt är det framför allt den snabbe Michael Mensah som ska göra målet tillsammans med nyförvärvet Anders Drugge. Klubben bildades 1926 och har inga titlar. Hemmaarenan heter Vångavallen och tar 10000 åskådare.



13. GEFLE IF: Gefle kan lyckas bra i år om bara forwarden Johan Oremo får igång målskyttet igen precis som han gjorde i fjol då det blev 11 mål. Men risken är att han kommer bli mer uppvaktad denna säsong av motståndarnas backar och då är frågan hur han kommer tackla det. Hemvändande nyförvärvet anfallaren Hasse Berggren är viktig med sin rutin. Men han är 35 år och vad värre är så är han skadedrabbad. Han måste leverera och hålla sig borta ifrån skador om Gefle ska undvika bottenstriden. Det måste också Gefles bästa spelare målvakten Mattias Hugosson som valde att stanna kvar i klubben trots anbud från andra klubbar. I försvaret ska man hålla koll på Jonathan Hellström som är ett ungt, bara 19 år, löfte och är ordinarie i Gefles försvar. Tillsammans med rutinerade Thomas Hedlund är det de som ska leda försvaret och stänga för motståndarnas attacker. På mitten har Gefle ett intressant nyförvärv från Ghana nämligen Yussif Chibsah som man tror mycket på i Gävle. Fadersgestalten Mathias Woxlin är en viktig spelare som måste hålla för att Gefle ska hålla. Gefle slutade 10 i fjolårets allsvenska och målsättnigen är att förbättra placeringen denna säsong. Klubben bildades 1882 och har trots sin höga ålder inga titlar. Hemmaarenan heter Strömvallen och den tar 7200 åskådare.



12 IFK NORRKÖPING: Äntligen säger många östgötar och även många andra är det dags att spela allsvensk fotboll igen i Norrköping. Efter fem år i ”exil” är man alltså tillbaka igen där laget hör hemma. Återkomsten kommer bli tufft för IFK men av de tre nykomlingarna är Norrköping den bästa och har förutsättningar att hänga kvar. Men som de andra nya lagen så måste Norrköping bygga framgången bakifrån. Där har man den f.d. Hammarby spelaren Gunnar Thor Gunnarsson som vet hur det är att spela i allsvenskan. Även Kristoffer Arvhage har rutin från allsvenskan då han spelade i AIK. Dock ser målvaktsidan lite tunn ut, men både Sasa Sjanic och Nuredin Bakiu har alla chanser att visa att de håller allsvensk klass. Mittfältet ser starkt ut i Norrköping. Norrmannen Eirik Dybendal håller en hög klass både som målskytt och framspelare, Brassen Daniel Bamberg är målfarlig och jobbar stenhårt i varje match och så den rutinerade 36 åringen Magnus Samuelsson är en viktig spelare i Peking. När det gäller anfallet så hoppas Norrköping mycket på islänningen Gardar Gunnlaugsson som gjorde 18 mål i fjolårets superetta. Vi får se om det lossnar även i allsvenskan för islänningen. En annan anfallare man tror mycket på är nyförvärvet Kevin Amuneke som kommer närmast från CSKA Sofia men har även spelat i allsvenskan tidigare för Landskrona BoIS. I fjol vann laget Superettan i stor stil. IFK Norrköping bildades samma år som Hammarby 1897. Man har 12 SM-guld den senaste kom 1989, vidare har man 6 cuptitlar den senaste 1994. Man kommer i år göra sin 70 allsvenska säsong och Norrköping ligger fyra i Marathontabellen. Det är alltså ett klassiskt lag som gör comeback i år. Hemmaarenan heter Norrköpings Idrottspark och tar 19414 åskådare.

10 GAIS: Lindansar laget GAIS gör sin tredje raka allsvenska säsong och kanske har man nu etablerat sig i allsvenskan. Men kommer det att bli en fjärde säsong? Det är mycket som är osäkert i grönsvart inför säsongen. Målvakten Dime Jankulovski måste hålla hela säsongen, Ny tränare för i år är den i dessa sammanhang oerfarne Magnus Perhsson och en långtidskadad försvarare Richard Ekunde som inte är tillbaka förrän efter EM-uppehållet. Det blir en tuff uppgift för försvaret att vara utan sin backklippa. Kanske kan det finländske nyförvärvet Markus Halsti bli den som axlar ledarbackens mantel. Han har förutsättningar för det i alla fall. Mittfältet är GAIS starkaste lagdel. Där finns nyckelspelarna Bobbie Friberg Da Cruz och nigerianen Prince Ikpe Ekong. En som Gaisarna tror mycket på är brasilianen Wanderson Do Carmo som har sett bra ut på försäsongen. Framåt är det väldigt tunt för Makrillarna. Den som kan bäst lyfta laget är Christos Christoforidis. De andra anfallarna Migen Memelli och Sheriff Suma har mycket kvar att bevisa. Ser ut att bli en tuff säsong för GAIS men jag tror att de kommer att hänga kvar till nästa säsong. GAIS bildades 1894 och har sex SM-guld den senaste 1954. När det gäller segrar i Svenska cupen så har man en och den togs 1942. Ullevi är tillfällig hemmaarena i väntan på den som är under uppbyggnad. Ullevi tar 43000 åskådare.



10 ÖREBRO SK: Örebro måste få ordning på sitt försvar denna säsong. 45 insläppta mål förra året duger inte om man vill uppåt i tabellen. Målvakten Peter Westman måste få mer hjälp av sitt uteförsvar och där har man inskaffat Bertin Samuel Ze Ndille från Kamerun som ska låsa försvaret för motståndarna. En annan viktig spelare i försvaret som måste vara på tå hela säsongen är Magnus Wikström. På mitten har en rutinerad spelare återvänt till svensk fotboll efter något år utomlands nämligen Samuel Wowoah och även om han kanske har passerat bäst före datum så är det ett väldigt bra nyförvärv för ÖSK. Ny är också Magnus Kihlberg som också han ger en vis rutin åt mittfältet. Kristoffer Näfver är en duktig spelfördelare och så slutligen Fredrik Nordback som kommer vara en fara för varje motståndarmur så fort Örebro får en farlig frispark nära straffområdet. Framåt ser det lite tunt ut för ÖSK. Man har en oslipad diamant i Stefan Rodevåg som inte fick till det förra året, kanske det lossnar i år? En spännande finländare har man inskaffat på topp nämligen Roni Porokara. Han är en snabb och teknisk forward och är en spännande spelartyp. Örebro kom 12.a i fjol och klubben bildades 1908 och fyller således 100 år i år. Dock har man inga titlar. Hemmaarenan heter Berhns Arena och den tar som mest 14 500 åskådare.


9. HALMSTAD BK: Hallands stoltheter Halmstad BK är ett lag som det är svårt att greppa om. Antingen blir det succé eller fiasko. Ett lag som kan slå vilket lag som helst men kan även förlora mot vilket lag som helst. Man har lite målvaktkris då den ordinarie målvakten Magnus Bahne är skadad och inte spelar innan EM. Då får Conny Johansson stå mellan stolparna och det kan gå lite hur som helst. Men rutin har han i alla fall med sina 36 år. I försvaret har Halmstad två riktigt bra backar. Tomas Zvirgzdauskas från Litauen och den landslagsmeriterade Peter Larsson kommer vara nyckelspelare under säsongen. Mittfältet ser lite tunt ut. Mycket hänger på Martin Fribrock och Sebastian Johansson om Halmstad ska lyckas eller inte. Men en intressant talang har HBK på mitten nämligen Anel Raskaj 18 år som spås en lysande framtid. Kanske får han sitt genombrott i år. På topp vill jag flagga för den spelskicklige veteranen Magnus Arvidsson 35 år som har spelat många år utomlands och besitter en stor rutin. Även den nye brassen Anselmo spås ha en stor potential i anfallet likaså bröderna Kujovic, Ajsel och Emir. Får Halmstad ordning på anfallet kan allt hända och det kan t o m leda till kamp om SM-guldet senare i höst. Halmstad BK bildades 1914 och klubben har fyra SM-guld, den senaste 2000. En cup titel har man och den kom 1995. Örjans vall heter hemmaarenan och den tar som mest 15000 åskådare.


8 MALMÖ FF: Att träna Malmö FF tillhör ett av fotbolls Sveriges absolut svåraste jobb. Roland Nilsson har åtagit sig detta uppdrag. Men officiellt råder det inga guldkrav i år utan man bygger på sikt säger man. Men även om det inte är guld som krävs kommer inte supportarna att stilla sittande tigandes om det går dåligt. Jag tror inte heller på att Malmö räcket ända fram i år. Men i sanningens namn har Malmö ett kanonlag men det gäller och få till det och att alla ska kunna hantera den inofficiella pressen och dra åt samma håll. Lyckas de med det så blir MFF att räkna med i kampen om guldet. I Jonas Sandqvist har man en säker sista utpost. Det visade inte minst det faktum att Malmö endast släppte in 29 mål i fjolårets allsvenska. I försvaret drabbades man av en jobbpost nu i veckan då Anders Andersson kolliderade med en medspelare på en träning. Han fick en fraktur på höger skenben och är borta några månader. Det innebär att övriga försvarare får kliva fram. Dansken Ulrich Vinzents är en av de likaså Behrang Safari som är en vindsnabb kantspelare som kommer göra mycket nytta för MFF. På mittfältet så ser det lite tunt ut. Lagkapten Daniel Andersson är ett undantag. Men han måste höja sig ett snäpp om MFF ska lyfta mot högre höjder. Nyförvärv i den himmelsblå tröjan är Hammarby bekantningen Jeffrey Aubynn som i sina bästa stunder kan avgöra matcher på egen hand. Men han är för ojämn och kan helt försvinna under en match. I anfallet måste Jonatan Johansson lyckas göra de målen som krävs. Han är MFF:s bästa anfallare vid sidan av Niklas Skoog som om han får vara skadefri är en lysande forward. En talang som kanske får sitt genombrott i anfallet i årets allsvenska är den 18 årige Agon Mehmeti. Malmö FF bildades 1910 och är en framgångsrik klubb. 15 SM titlar har MFF, den senaste kom 2004. Dessutom har Malmö 14 cuptitlar, den senaste kom 1989. Hemmaarenan heter Malmö Stadion och den tar 27 500 åskådare.

7. IF ELFSBORG: Att årets allsvenska kommer att bli jämn det visar sig att jag tippar Elfsborg så långt ner som på en sjunde plats. Det baserar jag på att jag tycker att Boråsarna brister i sitt anfallsspel. Engelsmannen James Keene är skadad och spelar inte innan EM-uppehållet och lyckades inte riktig i fjolårets allsvenska. Fredrik Berglund lyckades inte heller fullt ut på topp. Den bäste på topp är Denni Avdic som förväntas få sitt genombrott i år. På mittfältet har dock Elfsborg en av seriens bästa spelare i landslagsspelaren Anders Svensson. Han är en nyckelspelare som måste lyckades om laget ska lyckas. Stefan Ishizaki är målfarlig med ett kreativt spelsinne som är en av lagets bästa spelare tillsammans med grovjobbaren Jari Ilola på mitten. Ny får i år är den f.d. landslagsbacken Teddy Lucic 35 år som med sin rutin vet vad som gäller i allsvenskan och kommer vara pådrivande i försvaret. När det gäller de övriga spelarna i försvaret är det inte mycket att klaga på. Spelare som Daniel Mobaeck, Johan Karlsson och Anders Augustsson kommer se till att motståndarnas anfallare kommer stånga sig blodiga i den försvarsmuren. Även första målvakten Johan Willand är en nyckelspelare som är väldigt bra stabil och förtroendegivande målvakt. Förmodligen blir han tredje målvakt i den svenska EM-truppen senare i sommar. Det är med andra ord viktigt för Elfsborg att försvaret klaffar i år. IF Elfsborg grundades 1904 och har fem SM-guld, den senaste 2006. Cuptitlar är två till antalet, 2001 och 2003. Hemmaarenan heter Borås Arena och tar 16 899 åskådare. Fyra i fjolårets allsvenska.


6. DJURGÅRDEN IF: Djurgården var med i guldstriden i fjol ända in i slutet men en tung 0-1 förlust i sista omgången mot Brommapojkarna innebar att stockholmarna hamnade på tredje plats. Nu tar man en ny sats mot årets allsvenska och drömmen om guld lever i alla högsta grad. Som sista utpost har Djurgården den väldige Pa Dembo Touray som är en av seriens allra bästa målvakter. Han har blivit stabilare genom åren och är givetvis viktig för DIF. På backsidan är den finländske landslagsbacken Toni Kuivasto placeringssäker och bra på huvudet. Tillsammans med lagkaptenen Markus Johannesson är man pådrivande i Djurgårdens försvar. Mittfältet är starkt hos blåränderna. Spelare som de finska landslagspelarna Daniel Sjölund som är kreativ och målfarlig och Aki Riihilahti som har en stor rutin och är hård i närkampspelet är de tongivande på mitten. De är viktiga kuggar för hur den isländske tränaren Siggi Jónsson vill att Djurgården vill spela. Fysisk, disciplinerad och effektiv fotboll. På topp lossnade det äntligen i fjol för brassen Qurinio da Silva efter en misslyckad 2006. Åtta mål på 13 matcher är helt okej och får han upp samma frekvens på målskyttet i år så blir Djurgården livsfarliga i kampen om guldet. Även Mattias Jonson är en måltjuv som är farlig som man som motståndarback måste hålla koll på. Dock är han skadebenägen. Lägger man till spelare som Jones- Kusi Asare och Mikael Dahlberg så har blåränderna många alternativ att välja på topp. Men det gäller att få ihop laget och att kollektivet ska funka om Djurgården ska vara med i guldkampen. Djurgården bildades 1891 och man har 11 SM titlar den senaste 2005 och fyra cupguld den senaste kom även den 2005. Man spelar sina hemmamatcher på Stockholm Stadion utom hemmaderbyna mot Hammarby och AIK som spelas på Råsunda. Stockholm Stadion tar 13500 besökare.



5. HELSINGBORG IF: Med allsvenskans mest meriterade spelare Henrik Larsson och den delade skyttekungen från fjorårets allsvenska Razak Omotoyossi från afrikanska Benin så är Helsingborg starka guldaspiranter. Men det har de varit i några år nu utan att lyckas. Åtta blev man i fjol trots Omotoyossis 14 målsfabrikation. Problemet i Helsingborg var att man inte lyckades få laget att dra åt samma håll. Få se om tränare Bosse Nilsson kan få lagspelet på rätt köl. Dessutom är det rätt tunt framåt bakom de två stjärn forwardarna. På mitten har man tre spelare som höjer sig över mängden. Christoffer Andersson som har hög arbetsmoral på planen och drar med sig övriga spelare. Islänningen Olafur Skulasson som är en klok fysisk spelare som var en av Helsingborgs bästa spelare i fjol och slutligen Rene Makondele som är en målfarlig spelare som har stor spelskicklighet. Försvaret är starkt och de ska hjälpa målvakten att hålla målet borta från påhälsning. Nyförvärvet i försvaret Andreas Granqvist kommer att bli en nyckelspelare. Han har både landslagspel och spel i engelska Premier league i bagaget så rutin har han trots att han bara är 22 år. Även Adama Tamboura är en bra försvare som även har offensiva kvalitéer. Hög arbetsmoral. Rutinen står Erik Wahlstedt för. 32 åringen gör sin fjärde säsong i HIF och är en stabil back. Oskar Rönningberg fick chansen i landslaget i vintras och är en mångsidig spelare som Helsingborg kommer att ha stor nytta av. I målet är Daniel Andersson 35 år given. Han kom till HIF 2004 och har givetvis en stor rutin som är viktig i Helsingborgs tänkta guldbygge. Helsingborg IF bildades 1907 och har sex SM-guld, den senaste 1999. Vidare har man tre cup titlar varav den senaste kom 2006. Hemmaarenan heter Olympia och den tar 16802 åskådare.



4. AIK: Alltid guld haussade innan säsongen men sällan når man ända fram. Jag pratar om AIK där allting är som vanligt. Guldet ska bara hem till Solna. Alla som har med AIK att göra kräver det. Men har man lag att göra det? Ja visst kommer gnaget vara med där uppe och kämpa om Lennart Johanssons pokal. Man har fyra bra lagdelar att luta sig emot. Målvakt sidan är den svagaste men Daniel Örlund är en bra målvakt som kommer att växa under säsongen. Backsidan ser bra ut med Nils-Eric Johansson i spetsen. En stabil och en väldigt stark försvare som inte frivilligt släpper någon obekant förbi sig. Vidare har vi den snabbe Partik Karlsson där bak och Daniel Arnefjord som är lugn och en underbar spelfördelare. På mitten har vi den arbetsstarke Daniel Tjärnström som spelar med ett stort hjärta. Den lika arbetsstarke engelsmannen Kevin Pavey är väldigt snabb i benen och det gäller för motståndarna att se upp. En som man tror mycket på i AIK är nyförvärvet från Argentina Jorge Ortiz, en 24 åring som tydligen är användbar på samtliga mittfältspositioner. Men den alla talar mest om är självklart Bojan Djordjic som har spelat ute i Europa sen 1999. Han kommer lyfta gnagarna och bli oerhört målfarlig när han får chansen framför mål. Ett väldigt spännande nyförvärv och en attraktion i allsvenskan. Framåt är AIK starka med de båda argentinarna Lucas Valdemarín och Iván Obolo i spetsen. De gjorde succé när de kom ifjol och kommer vara livsfarliga i år. Lyckas AIK få igång alla lagdelar samtidigt så är AIK helt klart en kandidat till guldet. AIK bildades 1891 och har genom åren vunnit 10 SM-guld, den senaste 1998 och sju cuptitlar varav den senaste 1999. Råsunda heter hemmaarenan och den tar 36 608 åskådare. Femma i fjol.


3. IFK GÖTEBORG: De regerande Svenska Mästarna kommer att vara de lag som alla vill besegra under året. Med även Champions league kval i tankarna så tror jag inte att Blåvitt kommer försvara guldet i år. Men kapacitet har Göteborgarna onekligen så man kommer att vara med och kriga där uppe i toppen. En ny målvakt ska spelas in och det blev dansken Kim Christensen som ska vakta Blåvitts mål. Han kommer att bli nyckelspelare eftersom det krävs en bra målvakt att vinna ett SM-guld, det vet Blåvitt efter att fjolårets målvakt Bengt Andersson storspelat och hade ibland änglavakt mellan stolparna. Men som alla vet så krävs det även ett ramstarkt försvar som hjälper sin målvakt. En av de bättre backarna är islänningen Ragnar Sigurdsson. Tillsammans med sin landsman Hjalmar Jonsson bildar de en isländsk glaciär framför sin målvakt. Adam Johnsson är en offensiv back men han stora förtjänst är att han är väldigt bra framför eget mål där han stänger igen. På mitten finns Niklas Alexandersson 36 år men still going strong. Han är en klasspelare som är jätteviktig för Blåvitts chanser att försvara guldet. Även slitvargen Thomas Olsson är enormt viktigt för Göteborg. Han jobbar över stora ytor och slår många passningar rätt. En mittfältare man måste nämna är Stefan Selakovic som är en spelskickligare spelare nu när han enbart kan koncentrera sig på fotbollen. Framåt är givetvis Jonas Wallerstedt en måltjuv som vet var målet är belägen. Även Pontus Wernbloom är en notorisk målskytt med stor målaptit som motståndarna måste se upp med. Nyförvärvet från Elfsborg anfallaren Daniel Alexandersson tror man mycket på hos de regerande Svenska mästarna. Men frågan är om de mycket matchande med allsvenskan och olika cuper som blir i år kommer slita på Blåvitts spelar material. IFK Göteborg bildades 1904. Under dessa 104 år har klubben vunnit hela 18 SM-guld och fyra Svenska cuptitlar varav den senaste kom 1991. Förutom detta har man två UEFA-cuptitlar 1982 och 1987. Man spelar sina hemmamatcher på Ullevi i väntan på att den nya arenan ska bli färdig. Ullevi tar 43000 åskådare.


2. HAMMARBY IF: Mest med hjärta med även lite hjärna. Mer information om Hammarby kommer i en specialartikel i morgon.



1. KALMAR FF: De jag sätter som guldfavoriter i år är Kalmar FF. Smålänningarna är väldigt hungriga och redo att vinna sitt första SM-guld genom tiderna. Man har det senaste året smugit sig fram och skapat sig en position där man är redo att kliva överst på prispallen. Sen återkomsten till Allsvenskan 2004 har laget kommit 04= 5 plats, 05= 3 plats 06= 5 plats och i fjol då blev det en andra plats en ynka poäng efter Göteborg. Man har en mix av inhemska lokala spelare och brasilianare som tränare Nanne Bergstrand hämtat till Kalmar. Oftast blir brasilianarna en succé. Vem minns inte Ari Da Silva som frälste alla Kalmariter för några år sedan. Dagens Ceasar Santín som håller hög allsvensk klass till Fabio Augusto som spelade i fjol. I mål har man rutinerade och stabile Peter Wastå som är den som spelat längst i klubben som han varit trogen sen 1994. Han får inte gå sönder under säsongen för då är KFF illa ute. Patrik Rosengren 36 år är Kalmars bästa försvare som med pondus och tyngd försvarar målet från påhälsning. Även Tobias Karlsson och Mikael Eklund är stabila backar som är värdefulla för de röda Kalmar FF. På mitten huserar bröderna Elm, Viktor och Rasmus. Två väldigt spelskickliga spelare där Viktor 22år blommade ut i fjol och kommer i år att vara en nyckelspelare. Han belönades även med 1 A-landskap i vintras. Rasmus 20 år har redan visat sin talang. Han är känd att vara en fruktad frisparkskytt med en bra speluppfattning. Lagkapten Henrik Rydström är viktig som en ledargestalt på planen. Han har en otrolig pondus och är en bra bollvinnare som snabbt sätter igång spelet. Inte ett år utan några nya brassar i den röda tröjan. I år heter den ene Daniel Sobralense på mitten och det kommer visa sig snabbt om han håller i allsvenskan. Den andre hittar vi i anfallet och hans namn är Marcel Sacramento. På topp finns redan en etablerad allsvensk brasse som är en nyckelspelare för Kalmar och det är måltjuven Cesar Santin som i fjol gjorde 12 mål på 23 matcher och kommer han upp i den nivån i år så kommer vi hitta Kalmar FF högt upp i tabellen. Den tredje Elm broden heter David och spelar forward och han är framför allt bra i huvudspelet och kommer säkert att göra mål under säsongen. Kalmar FF bildades 1910 och även om klubben inte har något SM-tecken så har man tre cuptitlar varav den senaste kom i fjol 2007. Fredriksskans heter hemmaarenan och den tar 8973 åskådare.

Inga kommentarer: