torsdag, mars 27, 2008

Library Lovers

Just nu pågår en kampanj från biblioteksföreningen med syfte att öka det politiska engagemanget för de offentligt finansierade biblioteken. Kampanjen kommer att pågå fram till valet 2010.

Bibliotek är väldigt viktigt för kommuninvånarna och en samlingsplats för information och kunskap. Där man kostnadsfritt kan låna hem böcker, tidskrifter, tal och hörböcker. Man kan koppla upp sig på Internet där, läsa dagstidningar och få den information man eftersöker. Med kunnig och engagerad personal får man bra vägledning i sin jakt bland böckernas värld.


Men bibliotekverksamhet är mycket mer än så. Personalen arbetar för att ge alla åldrar möjlighet till att ta del av verksamheten. Allt från sagostunder för de allra minsta till "boken kommer" som riktar sig till de äldre som inte har möjlighet att ta sig till biblioteken. Det gör att biblioteken är en stor del i det välfärdsamhälle som vi är stolta över i Sverige. Alla ska ha möjlighet att ta del av denna verksamhet.
Det är viktigt att värna om bibliotekens verksamhet och tillgänglighet. Även om huvudbiblioteken är hjärtat i kommunen bildningsverksamhet så är filialerna som finns i ytterområderna minst lika viktiga för samhällets öppenhet och tillgängligheten för kommuninvånarna. Det är oftast de som först får stryka på foten när en kommun måste spara och då är det är viktigt att stå emot och visa värdet som dessa filialer har.


Emmabodas biblioteksverksamhet.


Emmabodas kommuns olika bibliotek ingår i något som kallas för bildningscentra där man ingår i samarbete med ortens olika skolor. Biblioteken blir då en naturlig del i elevernas skolverksamhet då dessa alltid är öppna under skoltid och finns i skolbyggnaden. I dessa dagar då man på olika sätt kan få information är det viktigt att göra litteraturen så naturlig som möjligt i elevernas skolvardag

Huvudbiblioteket har dock ingen rikting mot någon skola, däremot har vi skolbibliotek för eleverna i Emmaboda. På huvudbiblioteket kan man förutom de vanliga man gör på ett bibliotek även ta del av olika kultur utställningar från olika konstnärer. Det är det man ser i bilden nedanför.



















Varje Onsdag stänger biblioteket först klockan 21 istället för 19 som är de vanliga och har då alltid något tema. Det är alltfrån intressanta föreläsare till släktforskning. Man riktar sig även i stor utsräckning till barn under dessa kvällar.














Hjärtat på huvudbiblioteket där man lämnar, lånar och får information av de kunniga och serviceinriktade personalen.

Något som också är viktigt är att bibliotekens lokaler är inbjudande och ändamålsenliga både för personalen och besökande. Där tycker jag att Emmabodas olika bibliotek ligger långt framme och har bra lokaler som inbjuder till besök.


Här är ett exempel på mysig inredning som visar barnbokshörnan på huvudbiblioteket
Slutligen är det ändå vi alla som avgör bibliotekens framtid, därför uppmanar jag dig som läser detta att antingen fortsätta besöka ditt bibliotek eller om du inte är någon flitig biblioteksbesökare att mer frekvent besöka just ditt bibliotek. Vi har biblioteken som en viktig del i människornas liv, arbete och fritid och en viktigt del för kommunen att behålla sina invånare och även locka andra människor att flytta in, Därför är biblioteken beronde av att vi besöker de regelbundet. Vi måste även kämpa för den avgiftsfria verksamheten och motverka alla tankar som vissa har om att avgiftsbelägga utlåningen av böcker, tidskrifter eller för att boka Internet. Biblioteken ska vara till för alla.

För mer information:
Library Lovers
Biblioteken i Emmaboda

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sitter i biblioteket i Emmaboda nu. Mycket trevligt bibliotek får jag säga.

Mats sa...

Bibliotek är viktiga och väldigt underutnyttjade.
Skolorna borde använda biblioteken mer för att öka litteraturintresset hos de yngre.
Klart vi ska ha biblioteken kvar.

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Kaj. Vi är väldigt stolta över vårt biblioteksverksamheten i kommunen. Det funkar väldigt bra.

Mats: Jag tycker att vi i Emmaboda har förstår viktiget av att integrera biblioteken med skolan. Det blir en naturlig del av elevernas skolgång. Vi ska värna om våra bildningcentra