måndag, mars 31, 2008

Ljungskile SK- Hammarby 0-1

På en tungsprungen Starke Arvid Arena spelades premiären mellan Ljungskile och Hammarby och efter en match som präglades av kamp och inget skönspel vann Hammarby med 1-0. Målet kom i andra halvlek och var ett självmål signerad av LSK backen David Leinar.

Men vi tar det från början. Gräsmattan var inte världens bästa men det drabbade båda lagen men det såg ut i början som om hemmalaget var med vana och hade mer kontroll över bollen i det dåliga underlaget. Ljungskile var de som började bäst i alla fall och Hammarby såg lite nervösa och tafatta ut i matchinledningen. Bajen spelade omständigt och det såg inte ut som de vågade anfalla utan bollen gick antingen sidledes eller bakåt. Ljungskile däremot spelade mer på ett pass och var några gånger på väg igen om Hammarbys försvar. I den 11 minuten får den blivande olycksgubben David Leinar pannan på bollen efter en hörna men bollen smiter tätt utanför Rami Shaabans stolpe. Det är de hemmalagets fasta situationer som är farliga och spelade respektlös i början. Michal Kubala skjuter en tung frispark som Shaaban boxar till hörna och på den hörnan får Martin Smedberg-Dalence en chans men han skjuter över från nära håll. Men trots anstormningen från Ljungskile såg målvakten Rami Shaaban lugn och stabil ut och det bådar gott. Det märks redan direkt vilket nyförvärv han är. Han var även med när de gånger Ljungskile försökte spela i djupled till sin forward Jörgen Wålemark.

Hammarby hade svårt att skapa något framåt utan det såg ängsligt och osäkert ut i det tunga underlaget. Den nye Claudio Dadomo försökte verkligen och jag tyckte nog han får godkänd i sin debut. Han skapade en frispark som ledde tillslut att backen Klebér Saarenpää får mörjigheten att sätta bollen i öppet mål men han skjuter den över. Även Charlie Davies såg något så när pigg ut, så pigg att han fick gult kort för filmning i straffområdet efter en liten liten touch av LSK backen Edwin Phiri vilket var rätt. Fast minuten efter så är Erkan Zengin onödigt framme och petar på Phiri som faller ihop och vrider sig i ”svåra smärtsamma plågor”. Både Zengin och Phirl får välförtjänt varsitt gult kort. I första halvleks slutsekunder håller ett förlupet inlägg från Petter Andersson att ställa hemmakeepern Michal Slawuta, som tvingas till en enhandsräddning i sista stund.

Andra halvlek får vi se ett nytt Hammarby som spelar mer rakt och mer bestämt. Redan efter några minuter får Claudio Dadomo ett gyllene läge, hans låga skott går förbi målvakten men backen Edwin Phiri räddar på mållinjen. Det som skiljer från första halvlek är att Hammarby får igång fötterna och att man bryter ner LSK offensiva kämpaglöd. Men bakåt kämpar hemmalager med full kraft och ger inget gratis till Bajen. De riktig klara målchanserna uteblir. Men med halvtimmen av matchen kvar börjar LSK:s ork tryta och Bajen kommer till avslut. Petter Andersson får iväg en projektil till frispark, men målvakten är bra placerad och fångar bollen Istället skapar Ljungskile matchens farligaste chans efter 72 minuter. Anfallaren Martin Smedberg-Dalence dyker upp mitt framför mål och försöker bredsida in bollen, men Rami Shaaban gör en jätteräddning. Så kom då segermålet efter 75 minuter spel. Det är Louay Chanko som slår ett inlägg som både Charlie Davies och LSK backen David Leinar går upp på. Tyvärr för Leinar är det han som får nick på bollen så att den går i eget mål. Men Davies jublar som om det är han som gjort målet. Det kanske kan kvitta vem som gör målen bara de kommer . LSK försöker sen flytta upp och skapa farligheter för att kvittera men orken och kunnandet fanns inte där längre. Ett läge skapade hemmalaget och det var på övertid då Jörgen Wålemark var igenom men Rami Shaaban var där med sina händer och fick undan bollen samtidigt som han fick sig en smäll. Men det var ingen fara med målvakten. Men även Hammarby hade bud på ytterligare mål. Närmast är Petter Andersson vars tunga distansskott i slutsekunderna är nära att smita in, men LSK målvakten Michal Slawuta räddar till inkast.

Hammarby fick alltså nöja sig med 1-0 seger och det var välkommet efter matchen. Det såg kanske inte så vackert ut där på plan men tre poäng är alltid tre poäng. Finliret tar vi senare under säsongen. Hammarbys tyngd fällde avgörandet till slut. Det blev som alla trodde en kamp på den tungsprungna planen. Ljungskile krigade på bra där ute efter sina förutsättningar. Jag har berömt Rami Shaaban innan men jag tycker faktiskt att laget gör en bra insats i andra halvlek även om man kan kräva mer. Men planen och motståndet tillät inte mer än så här denna gång och poängen är viktigare än hur det ser ut. Bajen visade i alla fall upp en vilja, energi och kämpaglöd över klubbmärket och det bådar givetvis gott för fortsättningen. 29 omgångar kvar av allsvenskan, det kommer bli många såna här matcher i framtiden. Nu väntar en annan nykomling nästa måndag i hemmapremiären på Söderstadion, nämligen GIF Sundsvall, tre nya poäng vore gott mos då.