fredag, mars 28, 2008

Skrota förslaget om utsorteringskedja

Regeringen föreslår idag historiska försämringar av sjukförsäkringen i propositionen om rehabiliteringskedja. Trots massiv kritik från tunga remissinstanser så är planen att de nya reglerna ska träda i kraft redan vid halvårsskiftet 2008.

– Den så kallade rehabiliteringskedjan innehåller inga förslag på förbättrad rehabilitering utan endast omänskliga krav på oss försäkrade. Förslaget kan mer korrekt beskrivas som en utsorteringskedja, säger LiseLotte Olsson, riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet (v).

Sveriges Kommuner och Landsting, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och regeringen själv tror att förslaget kommer att leda till ett ökat behov av försörjningsstöd. Att förpassa sjuka människor till samhällets yttersta skyddsnät anses acceptabelt för Reinfeldt. Däremot avser inte regeringen att ersätta kommunerna ekonomiskt.

Remissinstanserna är mycket kritiska till förslaget om diagnosbaserad sjukpenning. Hjärt- och kärlsjukdomar ska ge lägre ersättning än till exempel Alzheimer, trots att hjärtsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Karolinska Institutet skriver i sitt remissvar att: ”Såväl medicinska som rättviseskäl talar för att vissa diagnoser inte skall ge rätt till högre förlängd sjukpenning än andra.” Även Försäkringskassan och Socialstyrelsen avstyrker förslaget om diagnosbaserad sjukpenning.

– Utsorteringskedjan slår särskilt hårt mot kvinnor och skadar tilliten till välfärdssamhället på oöverskådlig sikt. Regeringen gör miljardbesparingar på sjuka, trots att överskotten i sjukförsäkringen uppgår till 14 miljarder kronor 2008 enligt Försäkringskassan, säger LiseLotte Olsson.

Med anledning av förslaget om utsorteringskedja så hålls en interpellationsdebatt i riksdagen fredag 28 mars med socialförsäkringsministern. Debatten börjar cirka klockan 11.00

Inga kommentarer: