onsdag, mars 12, 2008

Vänsterpartiet vill förnya regionalpolitiken

På vänsterpartiets begäran ordnade riksdagen den 12 mars en särskild debatt om landsbygdens utveckling. I debatten presenterade vänsterpartiet förslag som underlättar för alla som vill leva och bo utanför storstäderna.

- Vi vill ta vara på framåtandan och utvecklingskraften i hela landet, men då måste vi förnya regionalpolitiken. Det kräver att vi slutar motarbeta de människor som vill leva och bo på landsbygden.

- Smarta satsningar skapar förutsättningar för jobb också utanför storstäderna, säger Kent Persson, riksdagsledamot för vänsterpartiet.

Vänsterpartiet anser att kärnan i en modern regionalpolitik är kunskap, kommunikationer, riskkapital och minskade klyftor. Partiet följer upp debatten genom att lämna in interpellationer om regionalpolitik till ministrarna Maud Olofsson, Åsa Torstensson, Beatrice Ask och Cristina Husmark Pehrsson.

- Polis, postkontor, lanthandlar och bensinmackar bli allt mer sällsynta verksamheter på landsbygden. Servicen utarmas och regeringen står bara och tittar på. Vi vill tvinga regeringen att agera, säger Kent Persson.

2 kommentarer:

Mats sa...

Gott initiativ.
Själv irriterade jag mig på en moderatkärring i Södertälje som inte vill sprida invandrarna bland kommunerna utan ha dem kvar i södertälje för jobben finns ju där, i samma anda vill hon ha statliga pengar till nya bostäder. Vore det inte bättre att flytta invandrarna dit där det redan finns toma bostäder och ta pengarna för att stötta till nya arbetstillfällen där de behövs.
Det är viktigt att behålla en levande glesbygd.

Nicke Grozdanovski sa...

hej mats.

Jag håller helt med dig att vi alla tjänar på en levande landsbygd. Alla kan inte bo i städerna men då är det viktigt att skolor, service, kommunikationer och arbete mmm fungerar.