torsdag, april 10, 2008

GAIS- Hammarby 2-0

Hammarby inkasserade sin första förlust i årets allsvenska när man förlorade kvällens match på Ullevi mot GAIS. Göteborgarna gjorde bägge sina mål efter hörna och tveksamma agerande på bägge målen av Bajen försvaret och målvakten Rami Shaaban.

GAIS tog hand om taktpinnen direkt och var det hetare av de båda lagen. Hammarby uppträde ängsligt och försiktigt. Därför var det inte överraskande att GAIS tog ledningen efter 17 minuter efter att Shaaban inte fått undan bollen efter en hörna. Istället går den till en helt fristående Wanderson Corma som bara har att slå in bollen i mål. Direkt efter målet har GAIS bud på fler mål men med tur och skicklighet fredas målet från ytterligare påhälsningar.

Efter halva första halvlek kommer Hammarby in i matchen och skapar ett par farligheter mot Dime Jankulovski i hemmamålet. Både Charlie Davies och Freddy Söderberg har lägen att kvittera men skärpan framför mål var denna afton inte den bästa. Bajens bästa chans kommer efter 35 minuters spel. Charlie Davies rinner igenom på vänsterkanten och spelar in till en framstörtande Freddy Söderberg som tyvärr slår hål i luften från nära håll. På slutet av första halvlek får Sebastian Castro- Tello ett jätte läge när han från en snäv vinkel får på ett bra, hårt skott men hemmalagets målvakt är med på noterna och räddar till en hörna. Även Shaaban får göra några bra ingripande på slutet när GAIS får några farliga kontringslägen.

Efter 54 minuter gör Hammarby sitt första byte när Haris Laitinen bytts ut och Erkan Zengin hoppar in och tre minuter senare byter Freddy Söderberg mot Paulinho. Hammarby försöket etablera ett tryck mot GAIS målet och lyckas ibland skapa panik i hemmaförsvaret. Men fortfarande var skärpan och siktet inte alls bra. Spelet var krampaktig och GAIS hade oftast inga problem att läsa Bajens anfallsförsök.

Petter Andersson glimrade till stundtals. Även Charlie Davies får ett godkänt betyg. Davies agerar mer moget och tar fler korrekta löpningar än förra året. Men klockan tickade fort och Hammarby försökte gång på gång att komma igenom ett mer tillbaka pressat GAIS. Men hemmaförsvaret gjorde inga misstag utan höll Bajen spelaren borta ifrån målet. Men ändå kändes det som att kvitteringen skulle komma när som helst. Det var den känslan man hade när matchen led mot sitt slut. Hammarbys bästa kvitteringschans står inbytte Paulinho för. Med fyra minuter kvar av matchen hittar Erkan Zengins inlägg fram till brassen som liggandes i luften skjuter strax över från nära håll.

Men all hopp om poäng släcktes definitivt efter 88 minuter när GAIS ökar på sin ledning till 2-0. Även denna gång efter en hörna. Björn Andersson kommer i kamp med fyra Hammarbyspelare högst upp på bollen och kan nicka in 2-0. Även där agerar Shaaban tveksamt. Några minuter blåser domaren av matchen.

GAIS vinner trots allt rättvist. Kanske något mål förstort men man hade det största hjärtat, viljan och kunnandet denna kväll. Rami Shaaban i målet har inte fått någon bra start på allsvenskan. Fem insläppta mål på två matcher är inget man hade räknat med innan seriens start. Detta skapar även en stor osäkerhet bland backarna. Det finns bara två saker att göra , nämligen korrigera de misstag man gjorde under matchen för att sedan glömma denna match och lägga all fokusering och revanschlusta på nästa match som är ett het derby mot AIK på måndag. Då hoppas jag och det är en nödvändigthet att vi får se ett annat Hammarby på plan och då får AIK de svettigt på måndag.